Rendeződik az állatok sorsa

2022.05.10. 14:00

Sokan támogatták most is a siklósi állatvédőket

Lassan minden téren rendeződni látszik a siklósi kóbor kutyák sorsa. Április elsején megkezdte működését a gyepmesteri telep, de a cél továbbra is az, hogy minél több állat találjon gazdára. Ebben a Tenkesalja Állatvédő Egyesület nyújt segítséget.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Imre György

Hosszú évek után engedélyekkel legalizálva április elsejétől megkezdte működését Siklóson a gyepmesteri telep. Az ezzel együttműködésben működő Tenkesalja Állatvédő Egyesület azért dolgozik, hogy minél több állat találjon gazdára. Munkájuknak köszönhetően egyre kevesebb a városban a kóbor állat, és sok kutya talál gazdára. Önerőből, jószívű állatbarátok támogatásával hónapok óta építik a vásártéren az ideiglenes befogadótelepet. A működési engedélyhez szükséges kiszolgáló helyiségeket kialakították, most pedig már az új kenneleket építik, és a régieket is igyekeznek korszerűsíteni. 

Szombaton a művelődési házban a Várunkért és Városunkért Egyesület (VÉV), valamint a Siklósi Polgárőr Egyesület szervezésében – Jovánovics Péter zenész kezdeményezésére – jótékonysági bált rendeztek, amelynek teljes bevételét, több mint 300 ezer forintot a Tenkesalja Állatvédő Egyesület kapta. A rendezvényen Bohár Ervin, a VÉV társelnöke, valamint Fischer Zsolt, a polgárőr-egyesület elnöke is köszöntötte a résztvevőket, kiemelve az állatvédők önkéntes, áldozatos munkáját. 

A Tenkesalja Állatvédő Egyesület tevékenységét Nagy Zoltánné elnökkel, és Bertáné Vertike Ildikó alelnökkel 2018-ban kezdte. Munkájuk egyre eredményesebb, az azóta eltelt idő alatt csaknem 150 kutyát adtak örökbe. Az egyesület munkatársai a felelősségteljes állattartásra hívják fel a figyelmet, hiszen amelyik kutyához hívják őket, annak legtöbbször van gazdája. Általános probléma – egyébként nem csak Siklóson –, hogy néhány gazdi esténként kiengedi a kutyákat bóklászni. Hogy ne a kutya sétáltassa magát, az mostantól azért is lesz fontos, mert a közterületen kóborló kutyákhoz ezentúl a gyepmester is mehet, akitől büntetés és tartási díj ellenében lehet hazavinni a kis kedvencet. 

Még mindig gyakran találnak csip nélküli kutyát

A gazdátlan, kóbor kutyákat a gyepmester befoghatja, és törvény szab határidőt az állatok elaltatására. Azonban az előírás szerinti megfigyelési időt, a minimum 15 napot követően örökbe lehet fogadni az állatot. A talált, befogott kutya fotóját az állatvédők kiteszik a honlapjukra (Tenkesalja Állatvédő Egyesület), és igyekeznek gazdit találni neki. Így mire letelik a 15 nap megfigyelési idő, addigra örökbefogadója is lesz, illetve lehet az állatnak, amely oltásokkal, csippel kerül új gazdájához. Siklóson egyébként a benzinkúton van mikrocsip-leolvasó készülék, így oda is rendszeresen viszik az állatokat, hogy megtudják, ki a gazdája. Azonban nagyon sok eb még mindig nincs csippelve, hiába az erre vonatkozó törvényi kötelezettség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában