Felveszik a kesztyűt

2022.05.17. 07:00

Spanyol vállalattal harcol közösen a szúnyogok ellen a PTE

A PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában működő Virológiai Nemzeti Laboratórium együttműködési megállapodást kötött a spanyol Lokímica Laboratorios magyar leányvállalatával. A szerződés célja a csípőszúnyogok, a kullancsok, a rágcsálók és bármely más egészségügyre veszélyes kártevőkkel kapcsolatos közös kutatások végzése.

Radnai Balázs

2020.07.23. Pécs Dr. Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársa. Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló

A napokban aláírt szerződést a Pécsi Tudományegyetem részéről dr. Kemenesi Gábor adjunktus, a spanyol vállalat részéről pedig Manuel García Howlett, a magyarországi leányvállalat ügyvezetője látta el aláírásával, de az esemény jelentőségét jelképezi, hogy Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke is megjelent. 
 

A Pécsi Tudományegyetemmel kötött szerződést megelőzően a Lokímica Laboratorios már régebb óta tevékenykedik Magyarországon, többek között Székesfehérvár és Tárnok is a kliensei közé tartozik. 
 

– Az egészségügyi kártevők elleni védekezés nyugati típusú kultúrája megköveteli, hogy kutatás-innovációs háttér legyen mögötte – avatott be a részletekbe dr. Kemenesi Gábor. – A célzott, biológiai védekezés nem valósulhat meg anélkül, hogy egy olyan biológiai ismeret, amit mi a kutatásoknál rutinszerűen előállítunk, ne integrálódna bele a végrehajtásba. Azok az adatok, amiket tíz éve folyamatosan gyártunk, kifejezetten értékesek abban a precíziós védekezésben, amelyet a spanyol cég képvisel – foglalta össze az együttműködés lényegét a PTE adjunktusa. 
 

Dr. Kemenesi Gábor szerint a csípőszúnyogokkal szemben az a legjobb biológiai védekezés, ha még azelőtt megszüntetik a problémát, mielőtt a szúnyog kikel. – Ha időben lépünk, akkor a kellemetlen csípések mellett annak is elvágjuk az útját, hogy a szúnyog akár vírussal, akár parazitával fertőzzön. Nos, a precíziós védekezés éppen ezt a célt szolgálja – érvelt a virológus. 
 

 

Szúnyogokat gyűjtenek a különböző vizsgálatokhoz

Az együttműködési megállapodás aláírását követően a delegáció ellátogatott a PTE TTK Ökológiai Tanszékére is, ahol Kemenesiné Kurucz Kornélia számolt be az ott folyó munkáról: – Ez egy entomológiai labor, ahol terepről behozott rovarminták feldolgozásával foglalkozunk, elsősorban szúnyogokkal és kullancsokkal. A laborunkban olyan felszereléseket használunk, melyek lehetővé teszik a kórokozók vizsgálatát és a molekuláris biológiai elemzéseket. Sokszor vízmintákat is gyűjtünk, amikben a szúnyoglárvák megtalálhatóak, vagy vannak úgynevezett tojáscsapdák, amelyek a szúnyogokat odavonzzák tojásrakás céljából. Más esetben a felnőtt, kifejlett szúnyogot tanulmányozzuk. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!