Védjük meg szeretteinket!

2022.05.26. 16:54

Unokázós csalókra figyelmeztettek a rendőrök

Jelentősen, mintegy harmadával csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma Komlón a tavalyi évben, a korábbi esztendőhöz képest, derül ki a város közbiztonsági helyzetét bemutató, a mai képviselő-testületi ülés elé kerülő rendőrségi beszámolóból.

W. K.

Képünk illusztráció.

Fotó: Pusztai Sándor

Míg ugyanis 2020-ban 108 ilyen esetet tartottak számon, addig tavaly mindössze 69 történt. 
A testi sértések száma viszont valamelyest emelkedett, a súlyos testi sértések száma pedig megduplázódott – a korábbi 6-ról 12-re. A garázdaságok száma ugyancsak nőtt, követve az előző évek tendenciáját. 

A beszámoló szerint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények közül a terjesztés, ami kiugró emelkedést mutat – 8 eset, szemben a tavalyelőtti 2-vel. 
Kevesebb volt azonban a városban a lopás és ezen belül a lakásbetörés, de a rablások, illetve személygépkocsi lopások száma is csökkent. 

A beszámoló kitér arra is, hogy a közúti közlekedés biztonságának javítása érdekében tett intézkedések ellenére is a korábbinál 32,8 százalékkal több volt tavaly a személyi sérüléssel járó baleset. A legtöbb a 6-os, a 66-os és a 611-es számú főutakon, valamint a Mánfa és Komló közti útszakaszon történt. A legfőbb kiváltó ok továbbra is a gyorshajtás, ezen kívül a kanyarodási szabályok be nem tartása, illetve az elsőbbségi szabályok megszegése is gyakori. 
A komlói rendőrkapitányság tavaly is indított bűnmegelőzési programokat – az iskolákban például az online oktatás okán az internethasználattal kapcsolatos veszélyek, a kapcsolódó bűncselekmények, valamint az áldozattá válás lehetőségei kerültek a tanácsadó előadásaikon előtérbe. 

A lakosságot a megfelelő vagyonvédelemhez szükséges döntések meghozatalában segítő „Házhoz megyünk” program részeként a trükkös lopásokra, a lakásbetörésekre és az idősek sérelmére elkövetett csalások megelőzésének lehetőségeire hívták fel a komlói rendőrök a figyelmet, az unokázós csalások elkerülése érdekében a rendőrkapitányság illetékességi területén 62 település csaknem 900 lakóját tájékoztatták telefonon a veszélyről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!