Jobb szakemberre bízni őket

2022.06.07. 14:04

A darázsszezon megkezdődött, a szakemberek szerint tanácsos a nyüzsgő fészkeket elkerülni

Kezdődik a darázsszezon – hívja fel a figyelmet internetes közösségi oldalán a Baranya Speciális Mentők Egyesület.

Wald Kata

Fotó: Shutterstock

A minap Vokányból érkezett az aggódó jelzés hozzájuk: a padláson lévő darázsfészek keltett riadalmat, amit a szakemberek megsemmisítettek, az ott élők biztonsága érdekében. 

– Fontos tudni, hogy a tűzoltóság a darazsakkal és méhekkel összefüggésben csak abban az esetben avatkozik be, ha a rovarok közvetlen életveszélyt jelentenek – tájékoztatta lapunkat Horváth Nikolett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

– Ilyen eset például, amikor egy forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepednek meg a rovarok nagy számban – tette hozzá. Hangsúlyozva, hogy ha közvetlen életveszély nincs, a méhbefogást méhészek, a darázsirtást pedig rovar- és kártevőirtó szakemberek végzik. A tűzoltók ilyen esetben felkérésre részt vehetnek a munkában, ha a kas, fészek olyan magasan van, ahova csak magasból mentő tűzoltógépjármű segítségével lehet feljutni. –Méhrajbefogás és darázsirtás esetén értesíthető szakemberek listája elérhető az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján – közölte a szóvivő. 

A katasztrófavédelem arra is felhívja a figyelmet, hogy a darazsak és a méhek jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. Legjobb a veszélyes helyzetek megelőzése, azaz a fészek kerülendő és ingerelni se szabad a rovarokat. Fontos az is, hogy a szabadban mindig csomagoljuk be, vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket, ne hagyjunk ételt, cukros folyadékot szabadon, mert ezek vonzzák a méheket, darazsakat. 

– Házilagos módszerrel a darázsfészek eltávolítását nem szabad megpróbálni, mindenképp kérjük szakértő segítségét – hangsúlyozzák a katasztrófavédők. 
Májustól a nyár végéig a termetes tőrösdarazsak feltűnésére is lehet számítani – a látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert emberre, háziállatra ártalmatlanok, ugyanakkor biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot. A méretüknél fogva veszedelmesnek tűnő óriás tőrösdarázs Magyarországon védett rovar, és ellentétben a lódarázzsal, egyáltalán nem agresszív. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában