Menő tudást ad a program

2022.06.30. 20:01

A kémesi óvodások költöztették be a csirkéket a mobil tyúkólba

A helyi és városi gyerekekhez, felnőttekhez szeretné közelebb vinni az állatok szeretetét, a fenntartható háztáji állattartást, az önellátást a Vidéken Jó! Alapítvány a nemrégiben elkészült mobil tyúkóllal.

A szaporcai székhelyű Vidéken Jó! Alapítvány a Tesco áruház "Ön választ, mi segítünk" programján kapott támogatást a Mobil tyúkól - menő tudás című projektjének megvalósítására. A támogatásból és közösségi segítséggel készült el egy mobil, gurítható és szállítható tyúkól, amellyel az a céljuk, hogy a helyi és városi gyerekekhez, felnőttekhez közelebb vigyék a fenntartható háztáji állattartást és az önellátást. Ennek az aktuális, világgazdasági vagy környezeti válságról szóló hírek fényében különös jelentősége lehet. 

A mobil tyúkólat az alapítvány munkatársai a kémesi óvoda udvarán az ovisokkal avatták fel, együtt költöztették be a csirkéket a guruló „lakásukba”, ami egyrészt további óvodákba, iskolákba is elvihető, másrészt az alapítvány kertjében elhelyezve, illetve mozgatva, a tyúkok segítségével gondosodik az ágyások tisztításáról, trágyázásáról, így a környékre látogató csoportok is megtekinthetik a hasznosságát.

– A jövőben várjuk olyan óvodák, iskolák jelentkezését, amelyek szeretnék, ha ismeretterjesztési céllal elvinnénk hozzájuk a guruló ólat és lakóit, de nyáron is fogadjuk az érdeklődő csoportokat – mondta Kovács Orsolya, az alapítvány munkatársa. A jelentkezéseket a [email protected] e-mail címen várja a szervezet. 

Ormánsági stílusú játszóházat építenének

A Vidéken Jó! Alapítvány következő támogatott programja a szövésmesterség felelevenítése lesz, de július 11-től lehet szavazni az új ötletükre is, amelyet a mobil tyúkól ihletett. Mivel annak készítése során a gyerekek előszeretettel bújtak be a házikó formájú ólba, a szervezet a székhelyén, a Szaporcai Cifraházban szeretne elkészíteni egy, az ormánsági építészeti hagyományokat is magán viselő gyermek játszóházat. A vásárlók a siklósi és a mohácsi Tesco áruházakban július 11. és augusztus 7. között kapott zsetonokkal segíthetik támogatáshoz az alapítványt, hogy ez a tervük is megvalósulhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában