Fogyasztóvédelem

2022.06.26. 12:05

A klímák karbantartása nem maradhat el

A lakások nagy részének hűsítéséről a nyári meleg napokon klíma gondoskodik – mielőtt légkondicionáló telepítése mellett döntünk, alaposan meg kell vizsgálni, hogy a szerkezet hová kerüljön. A beltéri és kültéri egység közötti távolság például rendkívül fontos szempont, a gyártó által megadott paramétereket mindig be kell tartani. Fontos az is, hogy a kültéri egység napfénytől védett és jól szellőző helyre kerüljön.

DN

Fotó: Kuklis István

A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra is felhívja a figyelmet, hogy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ajánlása, valamint a hatályos jogszabályok alapján légkondicionáló telepítését, beüzemelését, karbantartását csak olyan vállalkozás végezheti, amely rendelkezik erre vonatkozó jogosultsággal. 

Ugyanakkor mielőtt megvásárolnánk a szerkezetet, érdemes utánanézni az érvényben lévő hazai és társasházi szabályozásoknak is, és ennek megfelelően választani. Elképzelhető ugyanis például, hogy nyilatkozatra van szükség arról, hogy jogosultsággal rendelkező vállalkozás telepíti a klímaberendezést, de az is lehet, hogy engedély kell a telepítéshez, vagy meghatározott módon lehet csak felszerelni a külső klímát. 

A fogyasztóvédelmi szakemberek a rendszeres karbantartás fontosságára is felhívják a figyelmet – fontos, hogy ezt a feladatot is mindenképp jogosultsággal rendelkező szakemberre bízzuk! 

A készüléket, ha csak hűtésre használjuk, legalább évente egyszer célszerű ellen­őriztetni. Ha viszont fűtünk is vele, akkor kétszer ajánlott szakemberrel átnézetni, hogy megfelelően működik-e. A karbantartást akkor is el kell végezni, ha csak ritkán kapcsoljuk be a berendezést, mert az a használat mennyiségétől függetlenül szennyeződhet, gombásodhat. 

– A rendszeres karbantartás a gyári garancia és a működési hatásfok megőrzésének is a feltétele, azonban a szakszerű tisztíttatással és ellenőrzéssel egészségünket és készülékünket is megóvhatjuk, élettartamát növelhetjük – emelik ki a fogyasztóvédők. Hangsúlyozva, hogy a kültéri és beltéri egység rögzítési pontjait is rendszeresen ellen­őrizni kell, fontos, hogy azok mindig egyenesek és stabilak legyenek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!