Hogy is van ez?

2022.06.08. 20:06

A pécsi baloldallal már senki nem akar együtt dolgozni

Egyelőre kérdés, hogy van-e még olyan vezető, aki képes lenne elvállalni azt, hogy a városháza politikai ambícióival szemben szakmai képviseletet lásson el egy pécsi cég élén.

Bóka Máté

Nagy kérdés, hogy van-e még olyan rátermett és felelősségteljes vezető, aki képes lenne elvállalni azt, hogy a pécsi városvezetés politikai ambícióival szemben szakmai képviseletet lásson el egy pécsi cég élén. A Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói posztjára ismét pályázaton keresne vezetőt, ami már korábban sem sikerült a baloldalnak, a munkát végül Bánkuti István, az igazgatóság elnöke vállalta el. Neki azonban voltak olyan kijelentései, amelyek aligha tetszettek a városházi politikusoknak. A sofőrökre vonatkozó megjegyzése miatt még tüntettek is a cég munkavállalói, de a városvezetés felé is megfogalmazott kritikákat: lapunknak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy a vállalat által kínált juttatások mértékét meghatározza, hogy a cég bevételeinek fele a várostól érkezik. Ezt a baloldali városvezető koalícióban többen rossz néven vehették, még a helyi, másik városi cégvezető birtokában lévő szocialista propagandaportálon figyelmeztető lövésként egy cikk is megjelent a cégről. 

A jelenlegi vezérigazgató év végéig marad 
Bánkuti István ezúttal is azt mondta, hogy nem kíván politikával foglalkozni, várhatóan ez év végéig marad, addig vállalta, hogy vezérigazgatóként viszi a céget. 
– Eredetileg is úgy volt, hogy eddig tart a kinevezésem, de operatív módon nem szeretnék vezérigazgatói feladatokat ellátni. Nem is egy hálás feladat és a városvezetésnek is vannak különböző ambíciói. Szeretnék független maradni, van véleményem a cégről. Remélem, hogy találnak egy megfelelő személyt a vezérigazgatói posztra – mondta Bánkuti. Hozzátette: a jelenlegi nehéz helyzetben próbálja a céget megfelelően irányítani és mint mondta, „nagyon sok takarékossági intézkedést tettünk, például kisebb létszámmal működünk, igaz sofőrből még szeretnénk felvenni, de a gázolaj árának emelkedése és az infláció miatt ebből szinte semmi nem látszik”. 

Péterffy menekül a süllyedő hajóról 
A pécsi Fidesz közleményben reagált, amelyben „messzemenően üdvözlik, hogy Bánkuti Istvántól megválna a városvezetés, de Péterffy Attiláék olyan süllyedő hajóról próbálnak most menekülni, amelyet éppen ők maguk lékeltek meg! Két és fél éve gyakorlatilag csak ezt csinálják: szétvernek korábban jól működő struktúrákat, városi cégeket, szakmai vezetőket rúgnak ki, mert azok szerintük fideszesek, vagyis előállítják a problémát, majd amikor a probléma majdnem betemeti őket – és a pécsieket is –, akkor elkezdenek kapkodni”. 

Folyamatosan panaszkodnak az utasok 
Az elmúlt időszakban egyébként olvasóink is többször panaszkodtak a kimaradó járatokra, a buszok tisztaságára, a műszaki karbantartás hiányára. 
Az önkormányzat tavaly februárban választotta meg Bánkuti Istvánt a Tüke Busz Zrt. igazgatósági elnökének, aki a vezérigazgatói címet is használhatja. A fizetését az elmúlt év végén duplázták meg, a 70 százalékos prémium mellett havi bruttó egymilliót kaphat vezérigazgatóként. A MSZP–DK-s tengely még tavaly nyáron írt ki a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói székére pályázatot, ami sikertelen volt. A posztra ugyanis 22-en pályáztak, de közülük csupán négy személyt tartottak arra érdemesnek, hogy személyes meghallgatásra behívják őket, végül második körös meghallgatásra már nem is került sor egyikük esetében sem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!