Nincs ok aggodalomra

2022.06.02. 07:00

A pécsi virológus szerint itt van a majomhimlő

– Magyarországon is megjelent a majomhimlő, egy 38 éves férfinél azonosították először a betegséget idehaza – jelentette be Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Az állatról emberre terjedő kórt alig néhány héttel ezelőtt diagnosztizálták az Egyesült Királyságban, ám azóta Európa számos országában és a tengerentúlon is felütötte már a fejét.

Radnai Balázs

Nem a majomhimlő az első vírus, ami Afrikából érkezik, állatról terjedt emberre és elsősorban a homoszexuális férfiakat veszélyezteti. A jó hír azonban az, hogy bár célzott gyógyszeres terápia nincs a betegség ellen, de a fekete himlő ellen kifejlesztett vakcinák bizonyos fokú védelmet nyújtanak a rokon vírus ellen. Lényeges különbség viszont, hogy míg a fekete himlő az emberiség történetének egyik legpusztítóbb betegsége volt, mintegy 300 millió halálos áldozattal, addig a kevésbé fertőző majomhimlő eddig regisztrált esetei enyhe lefolyásúaknak tűnnek. 

– Ne keressük mindenáron a majomhimlő tüneteit magunkon és ne rettegjünk a buszon – nyugtatja le a kedélyeket Dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem víruskutató adjunktusa, aki szerint a koronavírussal ellentétben, a majomhimlő esetében nem véletlenszerű és széles körű terjedésről van szó. 

– Látszólag igazi európai járvánnyá kezdi kinőni magát a majomhimlő. Azért látszólag, mert a terjedési láncolat elemei továbbra is csak részben kerültek feltárásra, így nehéz pontosan megítélni. A legtöbb virológus közben egyre feszültebb figyelemmel kíséri az eseményeket, hiszen az esetszámok növekedése sosem jó. Félreértés ne essék, a vírus alapvető megváltozására nem számítunk, ám meg kell jegyezni, hogy minél több emberről emberre történő terjedési lehetőséget kap a vírus, annál nagyobb ablak nyílik az emberi terjedéshez történő adaptációra, vagy ami még rosszabb, az európai állatvilágra történő átugrásra – elemzett a Prima díjas pécsi víruskutató. 

Az egész testet ellephetik a jellegzetes kiütések

A majomhimlő egy emberről emberre nem egykönnyen terjedő zoonózis-fertőzés, a megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktusra van szükség. A betegség tünetei a kezdeti fázisban: rossz közérzet, láz, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, később megjelennek a kiütések az arcon, a kézfejen és a tenyéren, majd legvégül az egész testen. A vírus fertőzőképessége már a kezdeti tünetektől fennáll egészen addig, amíg a hólyagok kiürülnek, leszáradnak és leesnek a bőrről. Általánosságban a majomhimlővel megfertőződött betegek két héten belül, mindenfajta terápia nélkül felgyógyulnak, ám az országos tisztifőorvos szerint elővigyázatosnak kell lenni és gyanú esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!