Sokakat boldoggá tettek

2022.06.05. 20:00

Az öngondoskodást és a felzárkózást is segítette a program

Csaknem ezer rászoruló életesélye és életminősége javult a sellyei járás mintegy negyven településén, a Katolikus Karitász nemrég zárult Végtelen lehetőség programja során, amellyel a térségben élők leszakadását próbálták megfékezni, valamint a különbségeket csökkenteni a helyi közösségek aktivizálásával.

Wald Kata

Fotó: Gyuricza Ferenc

A sellyei járás Magyarország második legkedvezőtlenebb gazdasági mutatókkal rendelkező, apró falvakból álló térsége, ahol a lakosság számára a mélyszegénységből való kitörés lehetősége nem biztosított. A Végtelen lehetőség pályázat keretében hazánk összesen öt járásában valósulhatott meg komplex felzárkóztatási célú fejlesztés, köztük a sellyeiben, ahol a Katolikus Karitász indította el a kísérleti projektet 

– Az eredményeket is bemutató, a közelmúltban Sellyén rendezett szakmai konferencián elhangzottak szerint a Karitász és az együttműködő társszervezetek fókuszában a lakosság életesélyeinek növelése, életminőségének javítása, s főként a szolgáltatásokhoz való hozzáférés segítése állt – közölte a Pécsi Egyházmegye. Kiemelt cél volt a járás szociális hálójának erősítése, a szociális szolgáltatások hiányának pótlása, továbbá új módszereket, a meglévő ellátórendszert kiegészítő programokat hívtak életre mintegy 385 millió forint európai uniós támogatás segítségével. 

Ennek köszönhetően a helyi lakosság 2018 óta különféle ösztönző programokban vehetett részt: a Zöldellő Kertek a háztáji gazdálkodást és kiskertművelést segítő program, a Tudatos Háztartás az öngondoskodás elősegítését célozta meg, a Szép Otthon Program során a lakhatási körülmények fejlesztésére nyílt lehetőség, a Példakép Program az iskolai sikerességet, pályaválasztást segítette. A közösség erősítése érdekében családi napokat tartottak, ezen kívül fejlesztő foglakozásokat szerveztek a lemorzsolódás megelőzése és az iskolai sikeresség elősegítése érdekében. 

– A hosszú távú segítségnyújtást előtérbe helyezve a szervezet a projekt után is jelen marad az Ormánságban és továbbra is támogatja az itt élőket – emelte ki a Pécsi Egyházmegye. 
 

Az életminőség javítása a cél

A most véget ért európai uniós finanszírozású program keretében a Sellyén és a környékén lévő 37 településen, összesen legalább 920 rászoruló életesélye és életminősége javult. A kitűzött célok elérése érdekében a Katolikus Karitász – tájékoztatójuk szerint – 2018 óta szociális, oktatási, lakhatási és közösségfejlesztést célzó szolgáltatásokat nyújtott, melyekkel a térségben élők leszakadását próbálták megfékezni, valamint a különbségeket csökkenteni a helyi közösségek aktivizálásával. 

Fontos elem volt a rehabilitáció is, ami jövőképet, tartást ad, lehetővé téve azoknak az alapvető, sokszor az emberi méltósággal összefüggő igényeknek a kielégítését, amelyek az érintett térségben élők számára gyakran elérhetetlenek. 
A projektet többek közt találkozók, szakmai műhelyek kísérték, Kisszentmártonban és Tésenyben alakított ki a Katolikus Karitász Jelenlét Pontokat, ezen kívül a járás többi településén „Utazó jelenléttel” működtett szociális, felzárkóztatási és fejlesztő célú programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában