Egy régi évfolyam nyomában

2022.06.05. 07:00

„Belénk verték, rajtatok múlik, milyen lesz az iskola”

Gimnázium, Újmecsekaljai Gimnázium, Komarov. Évek alatt így változott a Babits Gimnázium neve. Miként indult el az iskola, milyenek voltak az első évek, erre emlékezett vissza egy volt pécsi diák.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Az 1960-as évek elején Pécs városa az uránbányának köszönhetően egyre népesebb lett, így szükségessé vált egy új középiskola megépítése, mert a korábbiak már nem voltak képesek, hogy a megnövekvő diákszámot ellássák, oktassák. Tervbe vették egy új gimnázium létrehozását, de míg az megépült (a volt Komarov, a mostani Babits Gimnázium), a Bánki Donát Utcai Általános Iskola adott helyet az új gimnázium elsőseinek. 
 

– Tavasszal összehívtak egy rendkívüli szülői értekezletet, hogy indul egy új gimnázium – emlékezett vissza az 1963-as évre Regele Károlyné, született Solti Katalin. – Mikor elindult még nevet sem adtak az iskolánknak. Az elsős bizonyítványunkban úgy szerepelt, hogy Gimnázium. Talán harmadikosok lehettünk, mikor felvette az Újmecsekalja Gimnázium nevet. 

A beiratkozásnál derült ki, hogy a hat osztály helyett hetet indítanak, ahol műszaki rajzot és németet fognak tanítani. Mivel Solti Katalint a műszaki rajz vonzotta, így jelentkezett. Az új gimnázium első évfolyamában 231-en kezdtek, igaz a befogadó általános iskola nem volt még teljesen felkészülve a gimnáziumi oktatásra. Sok teremben padok sem voltak, hetekbe telt mire normálisan működhetett a tanítás. 

– Évek alatt akkora volt a lemorzsolódás, hogy harmadikra már a hétből csak öt osztály maradt, és végül 147-en érettségiztünk. Az elején koedukált osztályok voltak, ami később változott, lány illetve fiú osztályokat hoztak létre – mesélt a gimnáziumáról Solti Katalin. 

– Mindig nagyok voltunk, sosem voltunk szecskák. Rögtön belénk verték, hogy rajtatok múlik, milyen lesz az iskola. Ti vagytok, akik megalapozzák az iskola hírnevét. Négy év alatt mindig hitegették őket, hogy az új tanévet az új épületben kezdik, de ebből nem lett semmi. Az új épület az érettségijük után készült el. És milyen volt az oktatás, arról annyit tudtunk meg, akkor nagyobb volt a lexikális tudás, de a szabadságot is megkapták a diákok. A mosolygós lányok osztálya – Solti Katalin az osztályára úgy emlékszik, mindig mosolyogtak, nagyon vidámak és boldogok voltak. Az érettségi után sokan egyetemre, főiskolára jelentkeztek. 

Névsor: Békés Zsuzsanna, Béres Judit, Bornemissza Ibolya, Böröcz Mária Éva, Eta Mária, Fónod Ágnes, Gungl Judit, Gyura Ilona, Horváth Mária, Hosszú Judit, Kertészfi Judit, Király Ilona, Krupicza Ilona, Lajtai Éva, Märcz Mónika, Mezei Zsuzsanna, Pataki Julianna, Pejk Mária, Petrohán Erzsébet, Popovics Erzsébet, Schukmann Éva, Solti Katalin, Somogyi Ágnes, Tóth Erzsébet, Tóth Erzsébet II., Verbőczi Adrienn, Zengő Erzsébet.

Címkék#iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!