Forrnak az indulatok

2022.06.27. 20:00

Csökkentette Vida János bérét a DK-s városvezetés

Lehet, hogy nem utaznak rá, de mégis az látszik, csupán egyetlen igazgató, Vida Jánosnak, a Pétáv Kft. vezetőjének a bérével volt gondja Péterffy Attila pécsi polgármester vezette önkormányzatnak, holott éppen a baloldal volt az, amelyik megemelte az igazgatói béreket számos cégnél. A történtek akár még rejtélyesek is lehetnének, de a nemzeti oldal szerint Vida súlyos fenyítést kapott Péterffytől.

Pécs A szocilista-DK-s városvezetés nemrég döntött úgy, hogy Vida Jánosnak, a Pétáv Kft. ügyvezetőjének a bérét csökkenti olyan ürügyre hivatkozva, miszerint „felülvizsgálták az önkormányzati tulajdonú gazdaságok társaságok vezetőivel kötött munkaszerződéseket" és ennek eredménye miatt éppen Vida János szerződését módosították a nyári szünet előtt a gazdasági bizottság ülésén. 

– Nyilvánvalóan Péterffy Attila és Vida János között egy személyes ellentét feszül, ezt mindenki tudja, aki a városvezetés körül mozog – mondta Barkóczi Csaba (Fidesz), a gazdasági bizottság tagja a baloldaliak döntésének hátteréről. – A nemzeti oldal jó iránynak tartja, hogy csökkentsék a igazgatói béreket, hiszen azokat éppen Péterffy emelte fel: elég megemlíteni Szabó Szilárdot, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérét, aki jutalmakkal, cafetériával, alapfizetésével, szolgálati gépjárművel együtt havonta több mint hárommillió forintból tud gazdálkodni. De a problémákkal küszködő Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójának, Bánkuti Istvánnak a fizetését is megduplázták. 

Barkóczi hozzátette: meg is kérdezte a bizottsági ülésen a baloldaliakat, hogy miért éppen Vidával kapcsolatban lépik ezt meg: volt aki azzal akart védekezni, hogy elkerülnek bizonyos feladatok a cégvezetőtől, amit aztán mások cáfoltak, így végül nem tudtak magyarázatot adni a jelenségre, inkább hallgattak. 

– Nem tudtak kézzelfogható magyarázatot adni arra, hogy miért csak Vida bérét csökkentik – számolt be az újabb városházi X-aktáról a politikus. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy ez több mint fenyítés, Vida ugyanis nyílt üzentet kapott Péterffytől, hogy távozzon a pozíciójából. Hozzátette: nem ismeri Vida politikai nézeteit, ugyan a baloldali városvezetések alatt került pozícióba, de a jobboldal idején is végezhette a szakmai munkáját. 

A cégvezetőnek a bére bruttó 1,6 millió forintra módosult, a felmondási idő 90-ről 55 napra csökkent, valamint számos kedvezményt, juttatást is elvettek tőle. Vidát egyébként Az MSZP-s befolyású városvezetés tavaly már eltávolította a Tettye Forrásház Zrt. igazgatóságából, helyére a volt MSZP-s alpolgármester fiát, Meixner Barnát, a Biokom igazgatóját ültették. A lépést a szokásos, konkrétumok nélküli szófordulatokkal indokolták meg Vida elfoglaltságaira hivatkozva, ami 2019 végén a baloldali vezetésnek még annyira nem jelentett problémát, sőt, akkor ezt még szinte előnyként fogalmazták meg vele kapcsolatban. 

Az elmúlt években azonban a baloldal Pétávnak több százmillió forintnyi osztalékkifizetést írt elő, ami mintegy 700 millióval terhelte meg a vállalat kasszáját. Ebből egyébként a legtöbbet a cég francia kézben lévő kisebbségi tulajdonosa, a Pécsi Hőerőmű Zrt. kaphatott meg, ami Péterffy Attila polgármester volt munkahelye. Információink szerint mindez nem tetszett Vidának. 

Címkék#vida jános

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!