Gondolkodjunk előre!

2022.06.24. 07:01

Daganatos megbetegedés is megelőzhető a műtéttel

Az ivartalanítás kapcsán két részre oszlik a kutyások tábora. Az egyik felük úgy véli, meg kell adni kedvencüknek az apaság és az anyaság örömét és ódzkodik a műtéttől. A másik tábor azonnal elvégezteti a műtéti beavatkozást amint kedvence eléri a megfelelő életkort. Ennek a kérdésnek igyekeztünk utánajárni, mikor felkerestük dr. Aradi Miklós állatorvost.

Radnai Balázs

Fotó: Csapó Balázs

– A szukák esetében érdemes elvégezni az ivartalanítást még az első tüzelést megelőzően, mert addig semmiféle hormonhatás nem éri a kutya szervezetét – vélekedik a szakember. 

– Minél tovább késlekedünk ugyanis, annál nagyobb az esélye, hogy a hormonok súlyos betegségekhez vezetnek, mint például a petefészek-, méh- vagy emlődaganat – tudtuk meg dr. Aradi Miklóstól, aki szerint – a sok esetben az állat pusztulásával járó – súlyos betegségek mellett további szempont, hogy az állat tüzelései során csökken a fertőzésveszély, és megúszható például az álvemhesség is. A pécsi állatorvos elmondása szerint a harmadik, kényelmi szempont sem elhanyagolható: nem jelentkezik a lakásban tüzelési váladék és könnyebbé válik a gazdi számára a többi kutyával való találkozás és szocializáció. 

– Kanok esetében prosztataproblémákhoz és hererákhoz vezethet idősebb korban az ivartalanítás elmulasztása, nem beszélve a gazdi számára bosszantó viselkedésbeli problémákról, mint például a túlzott agresszivitás vagy a csavargás – avat be minket az állatorvos. 

Természetesen feltettük a kérdést dr. Aradi Miklósnak, hogy miként vélekedik arról a közhiedelemről, hogy az ivartalanított kutyák tovább élnek. 

– Ha nem vesszük figyelembe azokat a halálos, daganatos betegségeket, melyek az ivartalanítással elkerülhetőek lennének, akkor a statisztikák szerint ez valóban csak egy városi legenda, ugyanakkor nyilván nem vigasztalja azokat a gazdikat, akik épp egy ilyen hormonális betegség miatt vesztik el idő előtt a kedvencüket – foglalta össze a szakember. 

Az ivartalanítást megelőző délután adhatunk enni utoljára a kutyának, este már semmiképpen ne kapjon vacsorát, csak vizet. A beavatkozás előtt azonban már lehetőség szerint folyadékot se kapjon négylábú barátunk. Az altatásnál szerencsés, ha a gazdi is jelen van, ez megnyugtató hatással szokott lenni az állatokra. A beavatkozás átlagosan másfél órát vesz igénybe. Ezt követően egy injekcióval ébresztik fel kedvencünket, de a nap folyamán még álmatag lehet és szédeleghet, így aznap már lehetőleg minimális sétára vigyük csak és jobb, ha hagyjuk, hogy kipihenje magát. Annak elkerülésére, hogy az eb kirágja magán a friss varratokat, műanyag gallérral vagy kutyaruhával védekezhetünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!