Legyen biztonságos a nyár!

2022.06.20. 17:30

Hamarosan indul a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat

Idén is fiatal önkéntesek vigyáznak a strandolók egészségére és biztonságára a magyar tenger partján – a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata hamarosan megkezdi működését.

Wald Kata

Fotó: Photo_Andras Jori

A balatoni strandokon fürdőzők biztonságára és egészségére, ahogy 2007 óta minden nyáron, úgy idén is a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt önkéntesei vigyáznak – a júliusban induló Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálathoz (BESZ) várják baranyai fiatalok csatlakozását is. 

Mint azt Udvaros Renátától, a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének igazgatójától megtudtuk, előképzettség a jelentkezéshez nem feltétel, hiszen mindenki, aki a szolgálatban részt vesz, egy felkészítő tanfolyamon sajátíthatja el a szükséges tudnivalókat. Ennek során az önkéntesek többek közt megismerik a defibrillátor használatát, a kötözést, az újraélesztést, a feladatok ellátásához szükséges minden tudást elsajátítva. 

A program ezen a héten a BESZ táborhelyének rendbe tételével indul, amelyet szintén lelkes fiatalok végeznek. 

Kagylóvágás, sportsérülések, napszúrás, rovarcsípés, napégés – az elmúlt évek tapasztalatai szerint ezek a leggyakoribb problémák, amikben a balatoni elsősegélynyújtók segítségét kérik a strandolók. 

A kiképzett fiatalok 19 balatoni strandon minden nap 10-től 18 óráig látják el a szolgálatot, feladatuk a tóban vagy a parton történt sérülések, rosszullétek szakszerű ellátása, nagyobb sérülés, betegség esetén pedig mentőt hívnak, stabilizálják a beteg állapotát, és szükség esetén az újraélesztés megkezdésében is tudnak segíteni. 

A szolgálat 2007-es indulása óta tavalyig összesen 47 670 esetet láttak el a vöröskeresztesek és nyolc esetben történt közvetlen életmentő beavatkozás. 

Egy balatoni strandszolgálat működtetése nagyjából egymillió forintba kerül – ebből a pénzből az önkéntesek étkezését, szállását, biztosítását, utazási költségeit, valamint a feladatuk ellátásához szükséges felszereléseket biztosítja a Magyar Vöröskereszt. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat kizárólag támogatói forrásokból valósul meg, a 1359-es adományvonalon minden hívás vagy SMS 250 forint támogatást jelent a szervezetnek. 

Fontos tudni, hogy a BESZ nem váltja ki a törvény által kötelezően előírt oxiológus szakember alkalmazását, hanem velük együttműködésben hatékonyabbá és eredményesebbé tette a biztonságos ellátást, a sérülések kezelését. Azokon a fürdésre kijelölt helyeken, ahol nem kötelező a szakemberek alkalmazása, hiányt pótol a szolgáltatás, hiszen itt az előforduló sérülések kezelése, ellátása esetleges vagy teljesen megoldatlan – hangsúlyozza a Magyar Vöröskereszt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában