Komoly darabokat tart lakásában is

2022.06.06. 11:34

Kardot nem ragad, de a téma kiváló ismerője Pereszlényi Gyula

Szerényebb vármúzeumok kezelői elpirulnának Pereszlényi Gyula kardgyűjteményének láttán. Pedig a pécsi férfi nem is minden darabot tart a lakásában, csak pár érdekesebbet őriz ott.

Pucz Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

– Amikor a kézifegyverekről, tőrökről, késekről szokott beszélni, érződik a vonzalma, egyben a szakértelme is. 
– Az ember a hobbijára áldozni szokott, időt is, pénzt is. A kardok nem csak harceszközök, díszek, katonai kellékek, de szimbólumok is egyben. Ezekkel nem árt megismerkedni, ha valaki elmerül a témában. 

– Egy veretes fajta komoly értéket is képvisel? 
– Érdemes nyomon követni a világhálós árveréseket. Ott akár sok százezer forintot is adnak némelyikért. Természetesen itt senki se gondoljon Napóleon egyik tárgyára, mert annak nincsen kifejezhető ára. De léteznek sorszámozott példányok, azokért többet kell adni licitáláskor. 

– A tartozékok nélkül az egész semmit sem ér? 
– Azt azért nem mondanám, de én csupán a komplett darabokat gyűjtöm. Hüvellyel, csatlékkal, bojttal, ahogyan a rend megkívánja. Az ilyenekre ügyelni kell, mert egyes markolatokat például rája- vagy cápabőrrel vontak be. Azt meg nem illik valami mással kipótolni, mert szakmaiatlanságra utal. 

– Akadnak itt a szemnek kissé furcsa formák is! 
– A kozák szabja, a saska névre hallgató fajta elég veszélyes „szerszámnak” számít, ha értő kézbe kerül. A nepáli gurkhák által forgatott darab szintén hasznos fegyver. Kicsi, de hatékony. Igaz, nem túl drága, mivel most is használatos. 

– Képes valaki eltörni egy ilyen fémet? 
– Semmi sem lehetetlen, de nagyon nem jellemző az ilyen malőr. Ezek komoly, edzett kovácsmunkák, amik valós használat esetén halálos sebeket tudnak ejteni. 

– Az amúgy elegáns párbajtőrt bárki megragadhatta? 
– Egyáltalán nem. Nemesség, tiszti rendfokozat, bizonyos katonai fegyvernemekhez tartozás, esetleg érettségi nélkül, a második világháború előtt senki sem hívhatott ki ellenfelet, ha komoly sérelem érte. Pontos szabályok közé szorították az ilyen ügyeket. Úri társaságba, hölgyek közé végképp nem illett belépni hasonló tárgyakkal. 

– Ismeri a kardforgatás rejtelmeit? 
– Nem, mert vívó soha nem voltam. A katonai vezényléseket azonban ismerem. Korábban sokszor teljesítettem díszelgő szolgálatot, onnan származnak a tapasztalataim. Össze–vissza nem lehet hadonászni, nem cséphadaró a kard, tisztelni kell a mozdulatokat. Aki nem így tesz, az könnyen válhat nevetség tárgyává. 

Lőgyakorlatot is vezethet

Pécsett, 1962–ben született Pereszlényi Gyula. Gyermekkorát Szederkényben töltötte. Érettségi után Szentendrén, a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán szerzett diplomát. Tüzér hadnagyként avatták tisztté. Évekig szolgált a seregben, de már a polgári életben tevékenykedik. Gépészmérnöki végzettsége mellé több szakmérnöki képesítést is megszerzett. Elvált, két felnőtt fiú édesapja. Fiatal éveiben cselgáncsozott. Nem idegen tőle a lőfegyverek világa sem. Többféle fegyvertípussal, így marok-, golyós- és sörétes lőfegyverrel lövészetet is vezethet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában