Virág hozza a hírnevet

2022.06.18. 07:01

Közösségi munkával szebbé varázsolták Orfűt

Különleges látogatók érkeznek Orfűre. A baranyai turistaparadicsom bekerült az Európai Virágos Városok és Falvak verseny döntőjébe, a zsűri szombaton érkezik a településre.

Zsigmond József

Fotó: AS

Az elmúlt két évben elmaradt az Európai Virágos Városok és Falvak versenye, idén azonban újra megmérettetnek európai szinten is a települések. A versenyben Székesfehérvár, Veresegyháza mellett Orfű képviseli Magyarországot. Mint a közösségi oldalon írták, az elkövetkező napokban a nemzetközi zsűri tagjai sorra meglátogatják a döntőbe jutott magyar településeket: június 18-án Orfűre, június 19-én Veresegyházára és június 21-én Székesfehérvárra érkeznek. 

Orfű jó pár évvel ezelőtt már az Európai Virágos Városok és Falvak verseny döntőjébe szerepelt, akkor bronz fokozatot kapott. Idén van rá esély, hogy még magasabb elismerésben részesüljön. A település nagy erőkkel készül a szombati napra, elkészítették az érkező nemzetközi (belga, cseh, német, osztrák, magyar) zsűri névjegytábláit, a versenyre kötelező kiadványukat, és nem utolsósorban egy utolsó rohamra is készülnek. Péntek reggel nyolc órától közösségi munkára vártak mindenkit, aki szereti Orfűt. Szemétszedés, parkrendezés, kaszálás lesz a falu belterületén. A faluszépítő akcióhoz bárki csatlakozhatott, a nap végén, 17.30-kor az önkormányzat a faluháznál egy vacsorával köszönte meg a segítő kezek munkáját. 

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye Európa legnagyobb múltra visszatekintő versenye, amelyben kilenc ország (Ausztria, Belgium, Csehország, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovénia) vesz részt. Magyarország 1990-től a kelet-közép-európai térségből elsőként csatlakozott az európai versenyhez és egyben a régió legsikeresebben szereplő országa. Az elmúlt több mint két évtizedben a magyar települések számos aranyat (Balatonfüred, Siófok, Géderlak, Kaposvár, Lipót, Nagyatád, Eger, Gyula, Balatongyörök, Tihany, Veszprém), huszonkilenc ezüstöt, tíz bronzot és tíz Európa-díjat nyertek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!