Bőven van más alternatíva

2022.06.24. 20:01

Megmenthetők lehettek volna a csecsemők

Sokféleképpen támadják azokat a nőket, akik, miután megszülték csecsemőjüket, magára hagyják, vagy kegyetlenül meggyilkolják az újszülöttet. A gyilkosság nem megoldás, akármilyen nehéz a helyzet. Bőven van más alternatíva a probléma kezelésére.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Mónus Márton

Négy éven belül négy halott csecsemőt találtak Baranyában, akik életét maga a szülőanya vette el. Érthetetlen, hogy mi vezet idáig, miközben manapság számos lehetőség van arra, hogy esélyt adjon a szülőanya a babájának az életre, akkor is, ha nehéz szociális, vagy mentális problémákkal küzd. 

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján 25 éve kihelyezett (a Bajnok utcai porta felől, az ambulancia udvari bejárata melletti ajtónál, a lift előterében) újszülöttmentő inkubátorba eddig hét csecsemőt helyeztek el, utoljára 2015-ben került bele újszülött. Az inkubátorba a szülőanya jogkövetkezmények nélkül teheti a csecsemőjét, tehát nem büntethető. Ha magára hagyja, vagy más módon okozza a halálát, akkor a lelki trauma, és a társadalmi megbélyegzettség mellett büntetőeljárás következményeként börtön is vár rá.

A babamentő inkubátorban talált gyermek ellátása azonnal megkezdődik. 

– Mivel az anya szülészeti kórtörténete ilyen esetben nem ismert a szakemberek különös figyelmet fordítanak az esetleges lappangó fertőzés kizárására, illetve az újszülött hepatitis elleni aktív immunizálására. A szülő még hat hétig jelentkezhet a gyermekéért, addig nevelőszülőknél helyezik el a babát, ezt követően örökbe adható – válaszolta lapunknak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika. Olyan esetre nem emlékeznek a pécsi gyermekklinika munkatársai, hogy az anya később jelentkezett volna a gyermekéért. 

Van idő átgondolni a döntést

Az örökbeadás is egy lehetőség, amely nem csak a babának, hanem az örökbefogadó pároknak is megnyugvást és megoldást jelent. A várandós nőnek kilenc hónap áll rendelkezésére, hogy jól, vagy legalábbis jobban döntsön, minthogy halálra ítéli a babáját. Megyénkben az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat Baranya Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálata koordinálja az örökbefogadással kapcsolatos teendőket, készíti elő az örökbefogadást. A vér szerinti szülő a gyámhatóság előtt tett nyilatkozatával járulhat hozzá örökbefogadásához akár úgy, hogy az örökbefogadó személyét nem ismeri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában