Közlekedési problémák

2022.06.09. 09:34

Néhány autós parkolónak nézi a pécsi kerékpárutat

Az elmúlt hetekben több kerékpáros is megkereste szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy Pécs több pontján is a bicikliutakon parkoló autók akadályozzák a kétkerekűeket.

Palotás Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Shutterstock

Egy panaszos szerint felháborító, hogy néhányan egyáltalán nem tisztelik a kerékpárosokat, holott, mint fogalmazott, „egyenrangú partnerként kellene kezelni minden közlekedőt”. Megkerestük a rendőrséget is. 
A Felsővámház utcában, az új vásárcsarnok környékén, valamint a Szigeti úton is gyakran gondot okoz, hogy a kerékpárosoknak kijelölt úton autók várakoznak. A szerkesztőségünkhöz eljutott panaszok szerint ez balesetveszélyes helyzetekhez vezethet, ezért „a problémára megoldást kell találni”. 

Az egyik panaszos szerint leginkább az jelentene nagy előrelépést, ha az autósok elfogadnák, hogy a kerékpárosoknak is joguk van a biztonsághoz. 

A témával kapcsolatban megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol azt közölték, a kerékpárúton történő parkolás miatt „Pécsett, a Felsővámház utca esetében érkezett már bejelentés” hozzájuk. Hozzátették, hogy Pécsett „nem jellemző az ilyen jellegű szabálysértés elkövetése”. 

Érdeklődésünkre arról adtak tájékoztatást, hogy aki a gépjárművel a kerékpárúton várakozik, azt a rendőr a helyszínen 20 ezer forint pénzbírsággal sújtja. Feljelentés esetén szabálysértési eljárásban az eljárás alá vont személy ennek dupláját kapja. 

A jó idő beköszöntével egyre többen pattannak kerékpárra Pécsett is, emiatt várhatóan a konfliktusos, adott esetben balesetveszélyes esetek száma növekedni fog a városban. Azért, hogy ez ne így legyen, a közlekedésben részt vevők tehetnek – elsősorban a szabályok betartásával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!