Büszkék vagyunk!

2022.06.21. 18:33

Jól szerepeltek a baranyai diákok az OKTV-n

R. B.

Fotó: Cseh Gábor

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal azoknak a középiskoláknak a listáját, amelyekből legalább egy diák bejutott az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) második fordulójába. Baranya megyéből 42 pécsi és egy komlói diákért lehetett izgulni az országos verseny döntőjében. 

Idén az OKTV-t huszonnyolc tárgyból, 39 különböző kategóriában rendezték meg, összesen pedig mintegy 17 ezer 900 diák indult el a megmérettetésen.

A jelentkezések száma ennél jóval magasabb, majdnem 24 ezer, mivel egy középiskolás több versenyen is elindulhatott. Baranya megyéből a legtöbb döntőst a Leőwey Klára Gimnázium adta tizenöt diákkal. Pécs városának középiskoláit a Janus Pannonius Gimnázium kilenc, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, valamint a Koch Valéria gimnázium négy-négy, a Miroslav Krleza horvát gimnázium és a Pécsi Tudományegyetem gyakorló gimnáziuma három-három, a Kodály Zoltán gimnázium kettő, a Pollack Mihály technikum és a pécsi művészeti gimnázium pedig egy-egy tanulóval képviselte. A pécsieken kívül Komlóról a Kökönyösi gimnázium diákja jutott még döntőbe Baranya megyéből. 

A pécsi diákok elsősorban az idegen nyelvek területén bizonyultak erősnek. A döntőben a német nyelv és irodalom versenyen első helyen végzett Flódung Áron, a Koch Valéria gimnázium, francia nyelvben pedig Szijártó Máté Zoltán, a Leőwey gimnázium tanulója. Horvát nyelv és irodalom tantárgyban a Miroslav Krleza gimnázium növendékei domináltak: Sántha Éva Ilona a második, Gálity Marina a negyedik, Ronta Fruzsina Veronika pedig az ötödik helyen végzett. Kis-Halas Emma Julianna, a pécsi művészeti gimnázium diákja a vizuális kultúra versenyen országos második helyezett lett. 

Az ország legeredményesebb gimnáziuma az idei OKTV-n is a budapesti Fazekas Mihály gimnázium volt, a fővárosi intézménynek 73 növendéke jutott el a döntőig. 

Az utolsó éves gimnazistáknak azonban a versengésen kívül a szóbeli érettségi vizsgákra is készülniük kellett, igaz az emelt szintű vizsgák június 9-én véget értek, de egészen a hónap végéig, június 24-éig zajlanak még folyamatosan a középszintű szóbeli érettségik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!