Karbonsemleges turizmus

2022.06.20. 07:00

Orfű mindent megtett a nemzetközi sikerért

Őszig várni kell, hogy kiderüljön Orfű első baranyai településként megszerzi-e az arany fokozatot az Európai Virágos Városok és Falvak döntőjében. A településnek négy órája volt, hogy erről meggyőzze a nemzetközi zsűrit.

Zsigmond József

Négy óra alatt kellett meggyőzni a településre érkező nemzetközi zsűrit arról, hogy az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének döntőjében Orfűnek a legjobb helyezés jár. Szombaton beletekintettünk, mivel készült Orfű: 2019-ben a hazai Virágos Magyarország versenyen a legvirágosabb falu lett, és képviselheti hazánkat a nemzetközi döntőben. 
A település nem először szerepel a nemzetközi döntőben. Tizenhat évvel ezelőtt bronzfokozatot kapott, akkor, mikor a zsűri Orfűn járt, esett az eső, fújt a szél. Most kora nyárias idő fogadta az ír, belga, osztrák, cseh zsűri tagjait. Szombat reggel helyi termékekből készült reggeli várta őket, majd elindult a stopperóra. 

– Nagyon nehéz feladat előtt állunk, hogy négy órában bemutassuk településünk közössége által elkészített programunkat. Remélem, mire a végére érünk, látni fogják, hogy milyen jó itt élni – említette Füziné Kajdy Zita polgármester nyitóbeszédében a nemrégiben átadott Pajtaházban, ami konferenciateremként is üzemel a közeli Herman Ottó-tónál. 

A program sűrű volt, amely során bemutatták a települést. A gyönyörű kilátást a Panoráma útról, a Medvehagyma Házat, a Malommúzeumot, illetve egy-egy helyen előadásokat hallhatott a zsűri a falu történetéről, az építészeti stratégiáról, a zöldterület-gazdálkodásról, a fejlesztésről. 

– Kevés olyan település van az országunkban, ahol a közös jövő tervezése a közösség bevonásával történik. Orfű ebben élen jár – mondta Gonda Tibor orfűi vállalkozó, egyetemi oktató, aki hozzátette, hogy ezen az alig ezerfős településen 20 egyesület, szervezet van bejegyezve, akik a település vezetőségével közösen alakítják, tervezik az orfűi jövőt. – Az együttgondolkodásból ötletek születnek, az ötletekből projektek, és a projektekből megvalósult beruházások lesznek. 

Gonda Tibor egy új tervről is beszélt, Orfű hazánkban elsőként hozná létre a karbonsemleges turizmust. A projekt célja, hogy az Orfűre érkező turisták megválthatják a karbonkibocsátást. Vagyis, ha egy család a településre érkezik, lehetősége lesz rá, ha akarja, hogy egy, a pécsi egyetem által kidolgozott táblázat révén kiszámíthatnák, mekkora volt a család karbonkibocsátása, míg Orfűre érkezett. Ebből az összegből zöldesítenék Orfűt, fákkal, bokrokkal, virágokkal, mely ültetésén a család is részt vehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!