Mindenki megtudhatja

2022.06.03. 17:30

Otthonról is lekérdezhetjük a naprakész nyilvántartást

A Belügyminisztérium legújabb fejlesztésének köszönhetően immár bárki lekérdezheti elektronikus úton saját közlekedési előéletét – büntetőpontjait – az ügyfélkapun keresztül. A díjmentes lekérdezésnél a pontok elévülési idejét is tartalmazza a naprakész adatbázis.

Radnai Balázs

Fotó: Lang Róbert

A közlekedésben részt vevők számára 2001. január elsején vezették be Magyarországon a pontrendszert, annak reményében, hogy javuljon a járművezetők önkéntes jogkövetése, és ezáltal biztonságosabbá váljanak az utak. A notórius szabályszegők ugyanis előbb-utóbb összegyűjtenek tizennyolc büntetőpontot, és ezáltal elbúcsúzhatnak jogosítványuktól. 

A rendszer természetesen különböző mértékben osztogatja a pontokat, hiszen egy minimális sebességhatár-túllépés nem jár akkora retorzióval, mintha valaki ittasan száguldozva áthajt a piros jelzésen, ráadásul a biztonsági öve sincs becsatolva. 

Más-más besorolásba esik, hogy az egyes esetben szabálysértést vagy bűncselekményt állapítanak meg a rendőrség munkatársai. Utóbbi esetében röpködnek a strigulák, 11 egység jár ugyanis többek között cserbenhagyásért, ittas vezetésért vagy segítségnyújtás elmulasztásáért, így ilyen esetben könnyedén átléphető egyetlen cselekedettel a 18 pontos határ. De apróbb vétségekből is összeállhat a jogosítvány elvesztése, hiszen pont jár a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért, vezetés közbeni telefonálásért, az autópálya leállósávján haladásért, de még a sávváltás során elmulasztott irányjelzésért is. 

Érdeklődésünkre a Baranya Megyei Kormányhivatalban elmondták, hogy a büntetőpontok állásáról a magyarorszag.hu oldalon értesülhetünk, amihez mindössze egy központi azonosítás szükséges, ami történhet az okmány­irodában létesített ügyfélkapun, eSzemélyi igazolvánnyal, vagy telefonos azonosító kóddal. Az adatok lekérésekor láthatjuk az aktuálisan nyilvántartott büntetőpontok számát, az ezek alapjául szolgáló egyes szabályszegéseket, sőt az egyes előéleti pontok elévülési idejét is. 

Akkor sem kell megijedni, ha valakinek fogalma sem volt arról, hogy gyűlnek a büntetőpontjai, és hirtelen azzal szembesül, hogy mindössze néhány egység választja el attól, hogy bevonják vezetői engedélyét. A tizennyolcadik pont begyűjtése előtt ugyanis lehetőség van részt venni önkéntes utánképzésen, melynek sikeres elvégzése esetén 13 összeszedett pontig 9 ponttal, a felett pedig 6 egységgel csökkenthető az összpontszám. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!