Megérintik az emberi sorsok

2022.06.27. 12:00

Regényeket és forgatókönyveket is ír a romániai pszichiáter, Augustin Cupsa

Augustin Cupșa három hetet töltött a pécsi írórezidencián. Pszichiáter, de fiatal kora óta foglalkozik írással. Vonattal érkezett Bukarestből. Jobban szeret így utazni – így beszélgetni tud az utastársakkal.

Mohay Réka

– Pszichiáteri tapasztalatai segítik az írásban? 

– Jelenleg is dolgozom az eredeti szakmámban, ez egyfelől sok időráfordítást igényel, azáltal viszont segíti az írást, hogy sok emberrel beszélek, hiteles tapasztalatokat szerzek az igényeikről. Segít jobban megérteni az emberi természetet. De a tapasztalataimat direkt módon nem használom az írásaimban, ott nem foglalkozom a mentális betegségekkel, a karaktereim hétköznapi emberek. 

– Regények mellett forgatókönyveket is ír. Mennyiben más ez? 

– Egy regénynél általában az író felel mindenért, rajta múlik a végeredmény. Egy forgatókönyv esetében viszont egy rendezőből, színészekből álló csapat részeként kell dolgozni. Gyümölcsöző tapasztalatokat lehet szerezni ilyenkor többféle nézőpont, vélemény megismerésével. Számomra ez rendkívül hasznosnak bizonyult. 

– Pécsről milyen benyomásokat szerzett? 

– Csodás élmény volt itt lenni, azt tapasztaltam, Pécsnek kifejezetten jó a hangulata, igazi kulturális centrum. A Zsolnay Negyedben körülvettek a kiállítások, hallottam a művészeti kar tanulóinak muzsikáját, reggelente gyerekcsapatok beszűrődő kacaját – ez a legszebb, amit az ember egy nap kezdetén hallhat. 

– Min dolgozott az elmúlt hetekben? 

– Legújabb, rövid történeteket egybefűző könyvemen végeztem az utolsó simításokat. Témája a külföldi élet, az idegenség érzése, akár hazánkon kívül, akár otthon. Évekig éltem Franciaországban, emellett az is inspirációt jelentett, hogy Románia az egyik olyan ország, ahol a legnagyobb a külföldön élők, dolgozók aránya, a háború után több millióan vándoroltak ki. Vannak, akik visszatérnek, a mozgás ma is folyamatos. 

– Hogy látja az online világ irodalomra való hatását? 

– Minden az online térbe tolódik, ez könnyíti az információáramlást, könnyebb kapcsolatba lépni távolban élőkkel. De felmerül a kérdés, ezek valódi interakciók? Nem minden író képes ösztönösen feltalálni magát az internetes promóciók világában. Az online tartalmak olvasásakor a figyelmünk óhatatlanul is cikázik, míg egy könyvben sorról sorra kell haladni. Az irodalom is versenyez a figyelemért, de sokan máig szeretik a hosszú regényeket. Online talán a rövid, frappáns történetek lehetnek vonzóak. 

A stresszkezelésben is segít

Augustin Cupșa évekig dolgozott pszichiáterként Bukarestben és Párizsban. Első, Perforatorii című regényét a Romániai Írószövetség Opera Prima-díjjal ismerte el. Forgatókönyvíróként 2006-ban elnyerte az HBO Románia díját rövid forgatókönyvért, azóta több rendezővel is dolgozott, legutóbbi forgatókönyve a nőket ért bántalmazásokra kívánja felhívni a figyelmet. Az írás mellett pszichoedukációval foglalkozik, stresszmenedzsment workshopokat tart, de segít az inszomnia és a munkahelyi kiégés, valamint a nyilvános beszédtől való félelem leküzdésében is, egyéni és csoportos konzultációk során. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!