Elhagyott autók sorsa

2022.06.22. 12:29

Roncsautók: lépett a mislenyi önkormányzat

Lapunk többször beszámolt róla, hogy a pécsi parkolókban gyakori problémát okoznak az otthagyott roncsautók.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Volt olyan eset, mikor egy lepukkant gépkocsi több éven át állt az egyik belvárosi nagyobb parkolóban, mire a hatóság elszállította. 

Hasonló helyzetek már nemcsak a megyeszékhelyeken alakulnak ki, hanem a kisebb városokban is. A napokban a kozármislenyi önkormányzat közölte, hogy a város közterületein egyre több olyan üzemképtelen gépkocsi van leparkolva, amely nehezíti a közlekedést, fogalja a parkolóhelyeket. Emiatt az önkormányzatnak lépnie kellett, és úgy döntött, hogy egy vállalkozóval szerződést kötnek, aki az elhagyott gépjárműveket elszállíthatja a telephelyére. 

Az elszállítás folyamatáról leírták, hogy a helyi közterület-felügyelet munkatársai, ha üzemképtelennek minősülő gépjárműről kapnak bejelentést vagy észlelnek, akkor az adott gépjármű szélvédőjére felszólító értesítést helyeznek el, illetve a gépkocsi tulajdonosának a bejelentett lakcímére felszólító értesítést küldenek. Ebben felhívják a figyelmét a jogsértésre. Ezzel egyidejűleg a város honlapján, valamint város Facebook-oldalán megtekinthető lesz a gépjármű rendszáma, fényképe. Ha a tulajdonos tíz nap után sem intézkedik, akkor kezdeményezik a gépkocsi elszállítását, amelyet az önkormányzattal szerződésben álló vállalkozó hajt végre. Az elszállított járművek tulajdonosait újra levélben értesítik, hogy hol vehetik át a járművet, illetve a kocsik listája megtekinthető lesz az önkormányzat honlapján, közösségi oldalán. 

Ha a tulajdonos nem állapítható meg, vagy a felszólítás ellenére az elszállított járművért hat hónapon belül nem jelentkezik, a vállalkozó a járművet értékesítheti, vagy más módon hasznosíthatja. A jármű kiadásakor a tulajdonos az elszállítás, tárolás, őrzés költségeit köteles megtéríti a vállalkozónak. 

Az önkormányzat arra kéri a lakosokat, ha üzemképtelen, forgalmi rendszám nélküli, vagy balesetben megrongálódott gépjárművet látnak a városban, értesítsék a közterület-felügyeletet, vagy az [email protected] e-mail-címre küldjenek bejelentést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!