2022.06.19. 07:00
Sokat ígér a romonyai kajszilekvár receptje
A szezonális gyümölcsök mellett bőséges felhozatal volt az erdei gombákból – piruló galóca, ízletes vargánya, kékhátú galambgomba – a pécsi vásárcsarnokban.
Kifutóban van a baranyai, somogyi eper a piacokon, de helyüket újabb szezonális magyar gyümölcsök veszik át. A pécsi vásárcsarnokban a pultokon egymás mellett sorakozott a sárga kajszi, a vörös meggy és a tűzpiros cseresznye. Az egyik vásárló a kérdésünkre, hogy mi készül a most vásárolt cseresznyéből, meggyből, rögtön rávágta: gyümölcsleves, ami a családjuknál a nyáron slágerételnek számít.
– Nincs olyan nap, hogy ne készítsek otthon gyümölcslevest – tette hozzá a fiatal nő.
Elbúcsúztunk egymástól, majd pár métert mentünk, mikor az egyik őstermelőnek a pultjánál álltunk meg egy rövid időre. Gölöncsérné Karsai Judit naponta Romonyából érkezik, hogy a kertjükben megtermelt zöldséget, gyümölcsöt kínálja eladásra, de házi lekvárt, szörpöt is készít.
– A napom nem itt ér véget. Amint a vásárcsarnokban végzek, otthon, a házunknál folytatódik a munka. A kert gondozása, a helybe érkező vásárlók kiszolgálása – említette Gölöncsérné Karsai Judit.
Egy kis tanácsot kértünk tőle, hogy náluk otthon miként készül a kajszilekvár. Mint mondta, felforralja a vizet, ebbe helyezi a gyümölcsöt egy rövid időre. Főzőkanállal kiemeli, és eltávolítja a kajszi bőrét. Kiszedi a magját, aprítja és főzi. A legvégén hozzárakja a cukrot, egy kiló gyümölcshöz maximum 40 dekát, de ennél kevesebbet is lehet. Hagyja egyet rottyanni, üvegekbe teszi és dunsztolja.
A lekvárkészítés végére értünk, mikor a hangosbemondón közölték, az emeleten erdei gomba kapható. Felmentünk az emeletre, a bejáratnál egy fiatal nő állt a pult mögött, melyen szépen elrendezve sorakoztak a gombák. Mariann elmondta, hogy családja régóta árul gombát a vásárcsarnokban. Naponta több kilométert tesznek meg a baranyai, somogyi erdőkben, hogy friss gombát hozzanak. A csütörtöki felhozatala bőséges, piruló galóca, ízletes vargánya, kékhátú galambgomba. Az árak változók, mérettől, minőségtől is függnek, 4000 és 10 ezer között mozgott kilója.
Zöldségek, gyümölcsök árai a piacon (forint/kg vagy db, doboz, csokor)
Zöldségek |
burgonya 290–349/kg |
cékla 599/kg |
cukkini 650/kg |
cukorborsó 1500/kg |
fürtös uborka 590/kg |
paradicsom (szig.) 590–799/kg |
paradicsom (mórah.) 690–799/kg |
jégsaláta 550/db |
karalábé 250/db |
kelkáposzta 300/kg |
kígyóuborka 590–790/kg |
koktélparadicsom 1500/kg |
kukorica 350/db |
lila hagyma 490/kg |
paprika 690–990/kg |
sárgarépa 199–290/kg |
tök 550–590/kg |
uborka 590–699/kg |
újburgonya 290–490/kg |
új fokhagyma 1790–1890/kg |
új káposzta 350/kg |
új kelkáposzta 390–410/kg |
új sárgarépa 390/kg |
új zöldséggyökér 1290/kg |
vöröshagyma 350–399/kg |
zeller 390/db |
Gyümölcsök |
alma 390–449/kg |
áfonya 3000/kg |
banán 690/kg |
citrom 990–1190/kg |
cseresznye 490–990/kg |
dió 3690/kg |
eper 1850–1990/kg |
görögdinnye 490–590/kg |
kajszi 690–899/kg |
meggy 700–890/kg |
nektarin 990–1490/kg |
sárgadinnye 690–990/kg |
szőlő 1000/kg |
őszibarack 890–990/kg |