Jubileumi alkalom

2022.06.18. 10:21

Szombat délután ismét megrendezik a fesztivált Mohácson

Szombaton immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a Mohácsi Tamburafesztivált, idén – kézművesvásárral egybekötve – a Deák téren.

Máté B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Mohács zenei életében jelentős szerepet játszik a tamburamuzsika, melynek örökségét az idők során kialakult, többnyire kedvtelésből zenélő zenészdinasztiák ápolták és ápolják a mai napig. Játékuk az ország minden részébe elvitte már és elviszi napjainkban is Mohács jó hírét, de az idelátogatók is számos alkalommal hallhatják, hogyan pengetik ezt a népi hangszert a helyi zenészek. 

Napjainkban öt-hat együttesben mintegy ötven zenész játszik Mohácson. Az ő dédelgetett álmuk valósult meg sokak összefogásával és támogatásával 2007-ben, amikor első alkalommal rendezték meg a Mohácsi Tamburafesztivált. Az évről évre megtartott rendezvény egy mohácsi tamburás, Apró Zsófia ötlete volt, aki azért szorgalmazta egy önálló fesztivál létrehozását, hogy méltóképpen lehessen ünnepelni és népszerűbbé tenni a város hosszú időre visszanyúló zenei hagyományát. 

Az elképzelés támogatókra talált, s ennek köszönhetően idén hagyományosan megszervezik a tamburások jeles eseményét, amelyen eddig közel nyolcvan zenekar vett részt Mohácsról és környékéről, Magyarország más tájegységeiről, valamint Horvátországból és Szerbiából. 

A fesztiválnak ezúttal a Deák tér ad otthont. A rendezvény szombaton délután öt órakor kezdődik, ezúttal is lesznek helyi és messzebbről érkező zenekarok. A napot utcabál zárja. 

A résztvevő zenekarok: Planina Orkestar, Komšiluk Együttes, Amari Familija Tamburazenekar – Versendi Kovács József, Borvirág Zenekar, Orkestar Glasovi, Danubia Zenekar, Söndörgő, Tiszamenti Tamburások Magyarkanizsa, Žgano Tamburazenekar. 22.00–2.00 utcabál: Orkestar Baranja. Ugyancsak ekkor és ugyanitt tartják meg a mohácsi és környékbeli kézművesek vásárát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában