Apróság, de fontos!

2022.07.23. 10:21

A madarakat is óvni kell a hőségben

W. K.

Fotó: Shutterstock

– A madaraknak is sok folyadékra van szükségük a kánikula idején – hívja fel a figyelmet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. 

– Egy jól elkészített itató a kertben a madarak gyülekezőhelyéül szolgálhat – ennek kialakításakor arra kell ügyelni, hogy lassan mélyüljön, a közepére pedig egy lapos kő kerüljön, ahol a madarak megállhatnak, leszállhatnak – hangsúlyozzák a szakemberek. 
Fontos, hogy az itató árnyékos vagy félárnyékos helyre kerüljön – így védhetők az állatok a tűző napsütéstől, és a víz is kevésbé gyorsan párolog. Az itató elhelyezésénél emellett ügyelni kell arra is, hogy a kertbe tévedő és a madarakra veszélyt jelentő macskák számára elérhetetlen legyen. Az énekesmadarak számára fontos az is, hogy az itató közelében találjanak búvóhelyül szolgáló cserjéket, fiatal fákat, ahová veszély esetén gyorsan eljuthatnak. 

– A madáritatóban szeretnek fürdeni a rigók, a kék cinegék, a vörösbegyek. A madarak számára a fürdés, a tollazat tisztán tartása állandó, létfontosságú tevékenység, az itató ezért is lényeges eleme kertünknek – emeli ki felhívásában az igazgatóság. Fontos ügyelni arra is hogy az itató vizét rendszeresen cseréljük, illetve hogy a víz­utánpótlás legyen folyamatosan biztosított. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!