Fenyegető augusztus

2022.07.24. 16:20

A szárazság ellenére is nő a parlagfű

A parlagfű nagy tömegű virágzása augusztus elejére várható, az arra érzékenyek az allergiás tünetek felerősödésére is akkortól számíthatnak.

Wald Kata

Automatikusan generált description

Fotó: AS

A Baranya Megyei Kormányhivatal aktuális adatai szerint változatos képet mutat a parlagfű fejlettségi állapota megyénkben: sok helyen még a kezdeti, kelési időszakban van, máshol már a virágbimbós állapotot is elérte. 

– A sokaknak allergiát okozó gyomnövény legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, sikertelenül gyomirtózott, kiritkult táblarészeken, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, utak szélén, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben, erdőfelújításokban és beruházási területeken fordul elő – tájékoztatták lapunkat. Kiemelve, hogy a parlagfű fejlődését sajnos a száraz időjárás, a kánikula sem befolyásolja kedvezőtlenül, hazánkban többnyire július közepétől virágzik, nagy tömegű virágzás augusztus elejére, közepére várható.  

Mint ismeretes, a jogszabály szerint a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.  

-Baranyában - a lakossági bejelentésekkel, valamint a hivatalból végzett ellenőrzésekkel együtt - május óta a földhivatali osztályok mezőgazdászai összesen 27 esetben vettek fel jegyzőkönyvet parlagfűvel fertőzött területről, az eljárások még folyamatban vannak, de ahol szükséges volt, ott a növény- és talajvédelmi hatóság már elrendelte a közérdekű védekezést - emelte ki a Kormányhivatal.  

A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) tapasztalatai szerint nagy a különbség a parlagfüvek nagyságában, elsősorban a csapadék mennyiségétől függően – a legfejlettebb egyedek általában 80-160 nagyságúak, de Baranya megyében 175 centis példányt is találtak.  

Ha valaki parlagfűvel szennyezett területet észlel, bejelentését megteheti e-mailben, vagy használhatja a Parlagfű Bejelentő Rendszert, ami Nébih weboldaláról közvetlenül elérhető.  

A parlagfű virágporára érzékenyeknek a szakemberek azt tanácsolják, kezdjék meg a korábban felírt gyógyszerek szedését, vagy keressék fel kezelőorvosukat, a tünetek mérséklése érdekében.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!