Tombol a szárazság

2022.07.13. 08:30

A virágosítást is áttervezik Bicsérden

Fotó: Laufer László

A klímaváltozás jelei, mint láttuk a kiszáradt horgásztó kapcsán is, nyilvánvalóvá váltak a településen. – Sorban tapasztaljuk a vízügyi korlátozásokat is Baranyában, ez arra késztet minket, hogy elébe menjünk a helyzetnek – mondta Bicsérd polgármestere, Vér József. – Összeültünk ezért az önkormányzat virágosításért felelős dolgozóival és a kertészekkel, hogy egyeztessünk a szükséges változtatásokról – folytatta. Az erős nap és a vízhiány ugyanis a településképet is átírhatja. Bicsérden sok évre visszanyúló hagyománya van a virágosításnak, az elmúlt években a Virágos Magyarország pályázaton többször értek el sikereket, élen járva Baranya megyében.

A tervek szerint a változó időjárási és vízellátási helyzet miatt 2023-tól csökkenő számú virágokat fognak ültetni a településen. Változtatni kell a használt fajtákon is, a nagy vízigénnyel bíró virágok helyett szárazságtűrőbbeket választani.

A helyszíneket illetően is újratervezés szükséges: fa- és épületcsoportok árnyékába érdemes helyezni a virágokat, vagy legalábbis olyan helyekre, ahova 11 és 15 óra között nem ér a nap. A büdöske például olyan virág, amely az egyik legjobban tűri az időjárás változásait és a szárazságot, de a muskátli már csak az árnyékos területeken virágzik, ezeket is figyelembe veszik az újraterezés során.

Olyan erős már a napsugárzás is, hogy a füves zöldterületek is veszélyben vannak, egyre több helyen jelenik meg kiégett sárga folt Bicsérden is, hangsúlyozta a polgármester.

Eddig egy helyen alkalmaztak a településen csepegtető öntözőrendszert, ezt az utóbbi időben két továbbival bővítették a folyamatos vízellátás és az erőforrással való takarékoskodás jegyében.

A munkaszervezést illetően is újratervezésre van szükség a kialakult helyzetben. Az alkalmazottak és közfoglalkoztatottak munkaóráit úgy kell elosztani, hogy a hétvégén is végezzenek öntözést, ugyanis ha péntek délután és hétfő reggel között ez kimaradna, nem élnék túl a növények a hőséget és a szárazságot. 

– Próbálunk előrelátóak lenni, felkészülni a jövőre e téren is, hogy ne csak sodródjunk a változásokkal, hanem élen járjunk az alkalmazkodásban és megelőzésben – mondta lapunknak Vér József polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!