A víz bűvöletében

2022.07.28. 07:05

Akvapark: tervpályázati ötletelés indulhat

Hatvan napot adnak arra, hogy elkészítsék az ötleteiket az építészirodák a több mint 50 milliárdra becsült pécsi akvaparkról és a hozzákapcsolódó fejlesztésekről. Az már szinte biztos, hogy ebben a ciklusban már nem kezdik el az építkezést.

Bóka M.

Fotó: Shutterstock

Nem kizárt, hogy politikai megfontolásokból sem siettették a pécsi akvapark építését a baloldaliak, hiszen egy ilyen volumenű projekt számos buktatóval járhat, és erre Baranyából is akad példa. Szigetváron másfél évtizede indult el a gyógyfürdő fejlesztése, amely jóval kisebb volumenű beruházás volt, mint amire Pécsen készülnek, és amivel kapcsolatban – még 2020-as árakon – több mint 50 milliárd forintos költségeket emlegetnek. Ennek ellenére a kivitelezés ott is két évet csúszott, a fővállalkozóval szerződést is kellett bontani, valamint új vállalkozót kellett a projekttel megbízni. A  munkálatok ráadásul 870 millióról 1,2 milliárdra emelkedtek. 

A szigetvári fejlesztés már lényegét tekintve is különbözött a pécsitől, ott megfelelő mennyiségű, elég meleg, 62 fokos, ásványi sókban gazdag gyógyvíz állt rendelkezésre már a kezdetektől fogva a létesítményhez, a megyeszékhelyen viszont éppen emiatt vizsgálódtak hosszú ideig. Még a hőerőmű által megtermelt, de nem hasznosított energia felhasználása is szóba került. 

Aztán nemrégiben Péterffy Attila pécsi polgármester már azt is bevallotta, hogy ebben a ciklusban már nem indul el a beruházás. 

Racionálisan nézve a jelenlegi európai gazdasági helyzetben, az ukrán-orosz háború miatt elszabaduló energiaárak mellett egyelőre az is nagy kérdés, hogy egy ilyen jóléti fejlesztésre lesz-e belátható időn belül finanszírozási háttér. Hiszen várhatóan az energiahatékonysági fejlesztések kerülnek fókuszba az Európai Unión belül is. Arról nem is beszélve, hogy az építőiparban tapasztalt áremelkedés további bizonytalanságot jelent a pénzügyi hátteret illetően. 

Az MSZP-DK-s városvezetés ugyanakkor azért is igyekszik fenntartani azt a kommunikációt, hogy a pécsi akvapark ügyében "dolgoznak" – ami hotellel, uszodával is kiegészülne –, mert az egyik legnagyobb választási ígéretük ennek megvalósítása volt, sőt még 2020-ban is erről beszélt a városvezető. 

Ebbe a sorba illeszthető az is, hogy a gazdasági bizottság tárgyalja majd a létesítmény tervpályázatáról szóló előterjesztést, amit már korábban is úgy értékelt a nemzeti oldal, hogy ezzel csupán "lufit fújnak a baloldaliak" és "színes látványtervekkel ámítanák a pécsieket", amik helyett inkább a pénzügyi feltételek biztosításán kellene először munkálkodni. 

A tervpályázati kiírást augusztus elejére tervezik, az ötleteket 60 napon belül várják – ez a két hónapos határidő azt is mutatja, hogy elsősorban vázlatrajzokat, elképzeléseket várnak, amelyek még egyáltalán nem jelentenek végleges terveket, amik kidolgozása egyébként még hosszú hónapokig eltarthat. 

A beérkezett pályaműveket egy bírálóbizottság értékeli majd, amelynek elnöke Péterffy Attila polgármester lesz, de ő állítólag csak "tanácskozási" joggal vesz részt az üléseken. A kilenc tagú bizottságban helyet kapnak a Modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az Építési és Beruházási Minisztérium, az építész kamara, a pécsi egyetem és az önkormányzat delegáltjai is. 

Címkék#akvapark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában