Szükségszerűnek tartják a szervezők

2022.07.25. 17:01

Budapest után Pécsett is parádéznak, szeptemberben jön az LMBTQ-felvonulás

Lezajlott szombat délután a 27. Budapest Pride programsorozat záró rendezvénye, a felvonulás, amelyet idén a „Vedd vissza a jövőd!" szlogennel hirdettek meg. A következő felvonulás színhelye Pécs lesz, a szervezők korábbi közlése szerint szeptember 17-én. Céljuk, hogy jövőre más nagyvárosokban is legyen LMBTQ-felvonulás.

Máté Balázs

Fotó: Löffler Péter

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a XIII. kerületi Dráva utca és a Carl Lutz rakpart találkozásánál gyülekeztek, onnan indult el a Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett felvonulás az V. kerületi Szabadság térre.

A menet végig haladt a Duna mentén a Margit hídig, majd tovább a Parlament mellett az alsó rakpartokon, utána a Zoltán utcán keresztül érkezett meg a Szabadság térre.

A felvonulók szivárványszínű, európai uniós zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére. A menetet több mint tíz platós teherautó kísérte, ezeken résztvevők táncoltak.

Hrubi Zita, a Budapest Pride sajtószóvivője elmondta: el szeretnék érni, hogy jövőre ne csak Budapesten és Pécsen, hanem az ország más városaiban is rendezzenek Pride felvonulást.

A szervezők korábban azt  írták,„a tavalyi, Magyarország történetében mérföldkőnek számító Felvonulás minden pillanatát elraktároztuk és kellő bizonyosságot nyertünk arról, hogy egy évente szükségszerű rendezvényről beszélhetünk. Újra éljük minden kedves percét, mikor a történelmi belvárosban sétálunk. Halljuk a Szeretet himnuszait, a Szabad Emberek hangját, akik ott voltak tavaly és bebizonyították, hogy Bárhol Szabad ünnepelni a szeretet minden formáját. Hogy a vidék nem lehet csorba egy ember számára sem, a főváros adottságaihoz képest. "

A tavaly szeptemberben tartott LMBTQ-felvonuláson néhány ezren vettek részt. A belvároson áthaladó menet indulását megelőzően már kora délelőtt lezárta a rendőrség a teljes pécsi belvárost. A felvonulók kordonok között haladva járták a pécsi utcákat.

Eredetileg 2020. május 16-án vonultak volna fel az LMBTQ-közösség tagjai Pécs belvárosában, a szervezők azonban akkor bejelentették, felfüggesztik a szervezést az új koronavírus-járvány miatt.

Akkor azt közölték, „vészforgatókönyv megalkotásán dolgoznak, folyamatosan tájékozódnak szakértő és tanácsadó munkatársaiktól, s az új időponttal kapcsolatban mindenkit idejében tájékoztatnak." Ebből 2020-ban már semmi nem lett, „a világban történő helyzetre reagálva" fújták le a rendezvényt. 

A járvány miatt akkor azt az aláírásgyűjtést is felfüggesztették, amelyekkel azt szerették volna kikényszeríteni a felvonulást ellenzők, hogy Pécs balliberális városvezetése tartson közmeghallgatást a homoszexuális felvonulás ügyében.

Kővári János, a KDNP-ÖPE frakcióvezetője kezdeményezésére elindult aláírásgyűjtés papíralapú íveken zajlott, s rövid idő alatt több ezren csatlakoztak hozzá.

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint legkevesebb hatezer aláírásra van szükség a közmeghallgatás kitűzéséhez.

A világhálón ugyanakkor továbbra is aláírható maradt (és jelenleg is aláírható) a felvonulás elleni tiltakozó petíció, amelyet már több mint tizenegyezren írtak alá.

A szervezők és támogatóik mindezek dacára sem tettek le tervükről, amit egy évvel később, tavaly szeptemberben meg is valósítottak, s szándékaik szerint ez idén szeptemberben sem lesz másképp, s ismét felvonulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!