Kő között is megél

2022.07.12. 20:01

Burjánzik a parlagfű a Tettyén

Fotó: Zantleitner Ingrid

Egy, a közkedvelt városi parkot gyalog megközelítő olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy Tettye tér szomszédságában, már a utcakövek között is csodálatosan burjánzik a parlagfű. A közterületek mentesítése az önkormányzati cég, a Biokom feladata lenne, de a jogszabály komoly feladatot ró a magánszemélyekre is. 

Idén már május közepén megkezdte a parlagfüves területek ellenőrzését a hatóság, a védekezési kötelezettségüket elmulasztók ellen eljárás indul és bírságra is számíthatnak - tudósított a Bama.hu másfél hónappal ezelőtt.

A parlagfű ellen azért is folyik harc már évtizedek óta, mert ez a növény okozza a legtöbb allergiás tünetet, egyedül is többet, mint más allergén növények együttvéve. 

A jogszabály szerint a földhasználó – értelemszerűen közterületen a városüzemeltető társaság – köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd pedig folyamatosan védekezni ellene. 

Lapunknak elküldött olvasói fotón kivehető, hogy a Tettye tértől lefelé, a Böckh János utca kőburkolata közül bújnak ki a parlagfüvek –egyéb gazok mellett –, ami vélhetően annak az esőzésnek is köszönhető, ami másodjára is elsodorta a Hamerli-parkot a Vince utcában. 

A tettyei helyszínnel kapcsolatban az is pikáns, hogy a védekezési kötelezettség teljesítését ugyan a külterületen a Baranya Megyei Kormányhivatal ingatlanügyi hatósága ellenőrzi, de belterületen a jegyző, azaz az önkormányzati céget kellene felszólítania a védekezésre - amennyiben valóban a Biokom dolga lenne ez. 

Lényeges kérdés ugyanis, hogy Böckh János utcában található oldalsó, kikövezett sáv – ahol a gazok növekednek – az út részének, vagy vízelvezető ároknak minősül-e. A jogszabály szerint ugyanis az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni nemcsak az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), hanem a nyílt árok tisztántartásáról is, ami a gyomok eltávolítását is jelenti a közterületről.

Egyébként a közösség érdekében, ilyen esetekben nem érdemes várni a jogi kérdés tisztázására, városi cég fűkaszáinak megérkezésére, egyszerűbb eltávolítani a parlagfüvet saját kezűleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!