Nem kímélik a felületeket

2022.07.08. 20:05

A Mecsekoldal dűlőiben is megjelentek a graffitik

Olvasóink régóta panaszkodnak arra, hogy a belvárost ellepték az igénytelen, kriksz-kraksz graffitik. A legújabb panaszos levél azonban meglepő módon a Jakabhegyi úttal, és abból induló Magyarürögi úttal kapcsolatban érkezett.

Radnai Balázs

– Már a belvárosban is elborzasztottak ezek az igénytelenül falra pingált graffitik, de ott tartunk, hogy már ebben a csendes, családi házas övezetben is megjelentek ezek az ocsmány, művészeti alkotásnak korántsem nevezhető firkálmányok – fogad minket a helyszínen a Dunántúli Napló felháborodott olvasója, aki körbevezetett minket a környéken.

A Jakabhegyi út kollégium feletti szakaszától kezdve indultunk felfelé, majd a Magyarürögi úton át egészen csendes családi házak között futó különböző dűlőkig találtuk meg ugyan annak a botcsinálta piktornak a béna falfirkáit különböző kerítéseken és támfalakon.

A Varjú dűlőnél jártunk, mikor az egyik lakó éppen kiszállt az autójából, és miután hallotta, hogy graffitiről társalgunk, ő is megosztotta velünk tapasztalatait és véleményét az utcai festészetről.

– A mi kőkerítésünket is lefújta nemrégiben ez a vandál, újra kellett az egészet festeni – bosszankodott a fiatal férfi. – Míg egy ilyen vacak festék­spray két színes inggombba kerül, addig az eltávolítása komoly összeget emésztett fel – meséli a károsult lakó, aki elmondása szerint azóta kamerát szerelt a kerítés tetejére, és legszívesebben fenéken billentené a rongáló graffitist.

A kétbalkezes firkásznak amúgy azt tanácsolnánk, ha mindenáron ennek a szenvedélyének kíván hódolni, akkor ne mások ingóságát csúfítsa el, hanem látogasson el a Fényfesztivál ideje alatt a Kossuth térre és ott bontogassa inkább minimális művészi kreativitását.

Akár hasznos is lehet a graffiti

A pécsi kisvasút üzemeltetője graffitiművészt keresett nemrégiben, hogy fújjon fel egy festményt a falra, ahol az utasaik szelfiket készíthetnek magukról. Endrész Gábor street art művész jelentkezett, és egy roppant látványos festménnyel dekorálta ki a Mecseki Kisvasút épületét. A művész korábban a Bázis Addiktológiai Szolgálat Tiszta Házának a falát dekorálta felkérésre a szenvedélybetegséggel küzdő, több mint száz éve elhunyt Csáth Géza arcmásával, illetve a Félelem és reszketés Las Vegasban című film egy ikonikus jelenetével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!