Pusztítanak a kártevők

2022.07.19. 15:31

Ehetetlenné teszik a zöldséget, gyümölcsöt a poloskák

Veszélyben a zöldségek és a gyümölcsök - a kerteket idén is ellepték a termést ehetetlenné tevő poloskák, védekezni ellenük nem könnyű.

Wald Kata

Fotó: Makovics Kornél

Idén se kerülte el a poloskainvázió a kerteket, aminek többféle zöldség és gyümölcs látja kárát – panaszkodnak a gazdák. Mint mondják, a kártevők a termést ehetetlenné teszik, védekezni ellenük pedig szinte lehetetlen. 

A zöld vándorpoloska nagy tömegben lepi el a növényeket – elsősorban a paradicsom, a paprika, az uborka és a zöldbab terméseit teszik foltossá, és egyben íztelenné szívogatásukkal. Ezen kívül az ázsiai márványospoloska is támadja a kerteket, előszeretettel „fogyasztva" az alma, a körte és az őszibarack gyümölcsét, amelyek ennek következtében a deformálódnak, elszíneződnek, élvezeti értékük jelentősen csökken. 

Az enyhe téli időjárás miatt a poloskák könnyen áttelelnek, a nyár közepére, illetve végére szaporodnak fel újra. Természetes ellenségük nincs, a megelőző védekezés lehet hatásos: ott, ahol az egyéb kártevők ellen rendszeresen védekeznek a poloska sem tud elszaporodni – hangsúlyozzák a szakemberek.  

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsa szerint a kertekben a levéltetvek elleni védekezésre használt, szintetikus piretroid hatóanyagú rovarölő szerekkel lehet az első egyedek megjelenésétől védekezni, ezt azonban nehezíti, hogy a termésérés, a szedés időszakában is tömegesen jelen vannak a poloskák.

Különböző módszereket is javasolnak a zöldségek és a gyümölcsök megóvására, a poloskák gyérítésére – a kiskertekben a paradicsom, paprika mellé szappanos vízzel megtöltött sárga tálak kihelyezésével érdemes próbálkozni, mert a sárga szín sok más rovar mellett a poloskákat is vonzza. A paradicsom megvédhető, ha sűrű szövésű anyagból készült zsákokat kötöznek a gazdák a növényre. A módszer előnye, hogy költségkímélő, és akkor is alkalmazható, ha már megjelentek a kertben a poloskák. Az ágyások fölé is kerülhet sűrű szövésű szúnyoghálóból készített házszerű építmény – a kártevők ezen nem tudnak átjutni a terméshez. 

Egyesek csalogatnak, mások riasztanak

Vannak gazdák, akik a csalogató növényekben látják a megoldást – a megvédendő növények köré néhány szál búzát ültetve állítólag elterelhető a poloskák nagy része, a teljes érésben levő szemek a kalászban vonzzák a kártevőket, így aztán könnyű a begyűjtésük. Csalinövényként lehet még próbálkozni koriander ültetésével, de a csalán is hatásos lehet. 

Mások inkább a riasztónövényekre esküsznek, ezért mentával, bazsalikommal, fokhagymával ölelik körbe a paradicsomot és paprikát a kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában