Augusztus közepéig tart

2022.07.27. 11:01

Elindult az őzek násza - Ezt tegyük, hogy elkerüljük a nagyobb bajt!

Óvatosan az utakon, elindult az őzek párzása, ami augusztus közepéig tart. Ilyenkor sokszor előfordul, hogy az állatok az utakra ugranak. A rendőrséget kérdeztük, mit kell tenni, ha vadbaleset történik.

Zsigmond József

Július közepétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, más néven üzekedése. Ilyenkor az állatok párzási rituáléja szerint a bak kergetheti a sutát, vagy akár a bak egy másikat űz, mert saját területéről próbálja elzavarni a hímeket, amelyek átfuthatnak az úttesten. Ha egy átfut, számíthatunk rá, hogy jön a következő is – írta a Mecsek­erdő Zrt. a közösségi oldalán. 

– Ebben az évben július közepéig 154 vadelütésről érkezett bejelentés a rendőrségre, ezen balesetek közül három személyi sérüléssel járt – közölte megkeresésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. – Ha hirtelen nagy testű vad kerül a gépkocsink elé, vészfékezzünk, adjunk hangjelzést, de ne rántsuk félre a kormányt. Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be – tették hozzá. 

Baranyában gyakori, hogy őz, szarvas ugrik az autó elé. Volt olyan eset, hogy egy több száz egyedből álló csorda vonult át az úttesten Geresdlaknál, szerencsére baleset nem történt, de számos esetben előfordult, hogy az állatok az autónak rohantak. Ha mégis megtörténik a baj, értesítsük a rendőrséget, mert ez közúti balesetnek minősül. 

Tavaly Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő is így cselekedett, mikor szolgálati autójával szarvasvonulásba hajtott bele Kémesnél. A politikus megvárta a kiérkező helyszínelőket, akik megállapították, hogy az ütközés elkerülhetetlen volt. A képviselő a közösségi oldalán beszámolt arról is, hogy természetesen a szondáztatás sem maradt el. Ezzel bizonyosodott, hogy nem fogyasztott alkoholt. 

A rendőrség elmondta, ha vadgázolás történt, mindent meg kell tenni a további balesetek elkerüléséért. Amennyire lehet, félre kell állni az útból, bekapcsolni a vészvillogót, és kitenni az elakadásjelző háromszöget, majd a rendőrséget kell hívni az európai segélyhívószámon (112). A kiérkező baleseti helyszínelő vizsgálja, hogy a járművezető részéről megállapítható-e valamely KRESZ-szabály megsértése. Ha igen, akkor azt szankcionálja. 

A dudálás segít 

A rendőrség több tudnivalót is összeállított az autósoknak. Ez alapján, ha vadat lát, lassítson gépkocsijával, mivel a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is, mivel ezek az állatok általában csoportokba verődnek. A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják merről jön a veszély. Vigyázzon azonban, ha az állat nem az úton áll. Lehet, hogy a hangtól megriad, és pont a jármű elé ugrik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!