Szeszes kérdés

2022.07.29. 07:06

Elkészült az új Vásárcsarnok, amivel a problémák is megjelentek a környéken

Még nincs egy hónapja sem, hogy átadták az új pécsi Vásárcsarnokot, annak környékén máris megjelentek azok, akik a közterületeken italoznak, buliznak. A csarnokban viszont nincs kulturált hely, ahol egy alacsony alkoholtartalmú italt lehetne elfogyasztani.

Bóka Máté

 Ünnepélyes keretek között, miniszteri részvétellel adták át a közel négymilliárd forintból, kormányzati támogatással épült új vásárcsarnokot a megyeszékhelyen néhány héttel ezelőtt. Az épületen belül több büfé, hamburgeres, lángosos is helyet kapott, van üveges borokat áruló pult is, de az épületen belül és a környékén nem lehet italt fogyasztani – elvileg.

– A régi csarnokban, kívülről megközelíthető helyen működött a kocsmám, amelynek nagyon jó törzsgárdája volt, sok idős ember tért be egy-egy fröccsre hozzánk – mesélte lapunknak Harcos Zoltán. – Már korábban is tudtam, hogy nem lehet majd az új csarnokban alkoholos italt fogyasztani, így nem is ért meglepetésként, hogy nem tudok átköltözni a régi helyről. 

A kocsmáros szavaiból az is kiderült, hogy az önkormányzati döntést most azért is tartja furcsának, mert a csarnokban működő, szintén kívülről megközelíthető trafikban lehet szeszesitalt vásárolni, amit – ahogy ezt máshol is tapasztalhatjuk – a környéken fogyasztanak el. Lapunk munkatársa egyébként éppen szerda dél körül is látta, amint az új padokat már birtokba is vették a hajléktalanok a csarnoknál. 

– Ez mitől kulturáltabb annál, mintha a Vásárcsarnokban működne kocsma? – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy a létesítményben kialakított étterem sem nyitott még ki, kérdés az is, hogy erre mikor kerül sor. 

Harcos elmondta azt is, hogy ugyan számára is felajánlották, hogy nyithat ételt árusító helyet az új létesítményben, de ő nem foglalkozott büfével korábban, ezért nem is vállalta. A bérleti díj a régi helyen sem volt túl olcsó, havonta 170 ezer forintot fizetett nagyjából 40 négyzetméterért, most viszont kisebb területért, 18 négyzetméterért kértek volna ugyanennyit – persze ehhez járt volna az ételudvar közös használata is. 

Lapunk megkereste a Pécsi Közterület-felügyeletet is. A szervezet vezetője, Märcz János közölte, az engedélyeket nem ők adják ki, a szeszesital fogyasztással más területeken találkoztak már, az új Vásárcsarnoknál még nem került előtérbe ez a probléma, de fokozni fogják-e tekintetben az ellenőrzéseket itt is. 

A pécsi önkormányzat közölte, a közterületi alkoholfogyasztást törvény tiltja. Az alkoholos italok árusítása kapcsán a régi vásárcsarnokhoz képest az új vásárcsarnokban mindössze annyi változott, hogy az üzemeltető PVH Zrt. az új vásárcsarnokban bérlő borászok számára biztosította a kulturált kóstoltatás lehetőségét. A trafik üzemeltetője viszont ugyanazt a termékkört árulja, mint korábban, ebben semmilyen változás nincs.

Az étterem kiadásáról jelenleg még tartanak a tárgyalások, ezek eredményétől függ mind a nyitás dátuma, mind az, hogy a majdani bérlő árul-e majd alkoholt az üzletben – tette hozzá a pécsi önkormányzat.

Az előző városvezetés indította el

A három héttel ezelőtti megnyitón egyébként Navracsics Tibor, területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter kiemelte, az új épület, melynek tervei és ötletének megszületése még az előző városvezetéshez kötődik, a kivitelezésben pedig a jelenlegi vezetés vállalt szerepet, megmutatja, hogy a pécsiek számára a város virágzása felette áll az alkalmanként teret nyerő vitáknak, s átível a különböző politikai ciklusokon is.

Mint ismert, a Páva Zsolt polgármester által vezetett önkormányzat idején a projekt előkészítése történt meg, 2019 közepére már rendelkezésre álltak a tervek, megvolt a kivitelező, valamint a fejlesztéshez szükséges források nagy része is. Az új baloldali városvezetés azonban nem biztosította rögtön a a még hiányzó összeget, hogy elindulhasson a beruházás, hanem hosszú hónapokat várt. Végül hitelből mégis hozzátették a szükséges önerőt, a kormány pedig meg is ítélte a többlettámogatást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!