Ő lett a foci-vb legjobbja

2022.07.19. 11:30

Gelencsér Gergő sebésznek készül, a labdarúgás csak másodlagos

Álmodhat-e annál szebbet és nagyobbat egy ifjú focista, minthogy a világbajnokságon elnyeri a válogatottal a trófeát, ő lesz hazája csapatának a gólkirálya és mindezeken túl a torna legjobb játékosának választják? A pécsi Gelencsér Gergővel, a magyar orvosválogatott centerével ugyanis alig egy hete ez történt Portugáliában. És ez már maga a valóság.

Mészáros B. Endre

– Hogy kell elképzelni a Medigamest, az orvosok foci-világbajnokságát, az egészségügyi dolgozók világjátékát? 

– Több sportágban rendezik meg egyszerre minden esztendőben, de a legnépszerűbb ága a foci, amit 35 év alattiaknak és szenioroknak, vagyis efölöttieknek is meghirdetnek. Ezúttal Portugália déli tengerpartján Algarve régióban zajlott egy héten át a verseny, és a 35 év alattiak között tucatnyi csapat indult, rengeteg dél-amerikai válogatottal. Hat alkalommal kétszer harmincperces meccseket játszottunk nagypályán, 11-11 fővel és öt góllal lettem gólkirály a csapaton belül. 

– Mennyire lehet erre rákészülni? 

– Volt néhány összetartói edzés Pécsett, annál is inkább, mert a Covid után egy teljesen átalakult, újjászervezett válogatott született. S azért Pécsett, mert a társaság közel fele innen, döntően a PEAC, a PTE tagjai közül került ki, dr. Veréb Attila játékos-edző irányításával. Mondjuk az kezdettől egyértelmű cél volt, hogy nem nyaralni, hanem győzni megyünk ki. 

– Mióta focizik? 

– Tizenkét esztendeje. A PMFC-ben kezdtem, aztán átigazoltam a PEAC-ba, amikor orvostanhallgató lettem, s tagja vagyok az NB III.-ba felkerült csapatnak is. 

– Apropó tanulás, milyen szakirányt tervez? 

– Egyelőre általános orvosnak tanulok és leginkább a sebészet, az orthopédia és a traumatológia érdekel. 

– Könnyebbek lesznek ezek után a vizsgák? 

– Nem hinném. Az mondjuk tény, hogy a dékán nyilvánosan gratulált a csapatnak. Számomra egyébként is elsődleges az egyetem, így például nem biztos, hogy vállalni tudom a tanulás mellett az NB III-as erőltetettebb menetet, könnyen lehet, hogy maradok a Megye I-ben, ahová a PEAC második csapata most feljutott. Mert ez arra tökéletes, hogy heti három edzéssel kiszellőztessem rendszeresen a fejemet. 

– Tanulás és foci. Mi van még ezen túl? 

– Maya, a kétéves golden retrieverem, akivel rengeteget túrázunk. 

Igazi orvoscsaládból érkezett

Gelencsér Gergő 2002-ben született Pécsett. A II-es számú Gyakorló Általános Iskolába járt, majd a Leőwey Klára Gimnázium angol szakán érettségizett. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar harmadéves hallgatója. Szülei mindketten orvosok, édesapja dr. Gelencsér Gábor többszörös világbajnok a magyar orvosválogatott tagjaként. Két testvére van, Péter közgazdász, Budapesten él és dolgozik, Bálint bátyja pedig negyedéves gyógyszerészhallgató a PTE-n, ugyancsak tagja volt a most aranyérmes csapatnak, valamint a PEAC Megye I-ből feljutó együttesének. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!