Elmerülnek a nyárban

2022.07.18. 17:31

Itt volt az ideje a vitorlákat felhúzni: elkezdődött a IV. Kárpát-medencei Vitorlás Tábor (Galéria)

A hagyományokat folytatva idén is tanulhatnak vitorlázni külhoni magyar gyerekek az orfűi tavon. A táborban hétfőn kora délután látogatást tett Kollár Lajos, a Kárpát-medencei Vitorlás Táborok kezdeményezője, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, valamint Harmat Béla, Orfű alpolgármestere is.

Móga Richárd

Fotó: Löffler Péter

Nem is olyan régen ért véget a Fishing On Orfű, a festői fekvésű települést újra fiatalok vették a birtokukba, ugyanis hétfőn elkezdődött a IV. Kárpát-medencei Vitorlás Tábor. A Rákóczi Szövetség és a Tabu Sailing Team vitorlásegyesület közös szervezésében ebben az évben százhetven külhoni fiatal sajátíthatja el a vitorlázás alapjait az anyaország több helyszínén, így Orfűn, Tihanyban és Nyékládházán. Mellette természetesen örök élményeket szerezhetnek.

– Önök őrzik azt, ami ennek a nemzetnek a legfontosabb, az identitást. Magyarul beszélnek, magyar iskolába járnak, magyarul számolnak, magyarul imádkoznak. Egyrészről szeretném, hogy ezt a felelősségvállalást tovább vigyék magukkal, ugyanakkor köszönjék meg a saját szüleiknek, nagyszüleiknek, hogy önöket magyarként nevelték – osztotta meg gondolatait Szili Katalin.

A Kárpát-medencei Vitorlás Táborok ötletgazdája, Kollár Lajos négy évvel ezelőtt, egy előadása után döntött úgy, hogy jó lenne, ha nem csak mesélhetne a vitorlázás élményéről a helyi fiataloknak, hanem meg is tudná velük ismertetni annak gazdag élményvilágát a magyar tavakon. Mint megtudtuk, már az első esztendőben is 70-80 határon túli fiatal érkezett Orfűre, így jól látható, hogy ez a szám évről-évre emelkedik. Igaz, a vitorlázás tudományának elsajátításához egy élet is kevés, de sokaknak elég egy vitorlástábor, hogy egyből beleszeressenek a sportágba, ami az első lépés afelé, hogy később versenyszerűen űzzék azt.

Közel harminc programmal készültek

A Rákóczi Szövetség 1989-ben alapított, egyesületi formában budapesti központtal működő társadalmi szervezet. Felvidéki kötődésű és a felvidéki magyarság ügyéért elkötelezett személyek alapították. Tevékenységében meghatározó a külhoni magyar családok magyar nyelvű iskolaválasztásának elősegítése, hiszen akit nem íratnak szülei magyar oktatási intézménybe, az jó eséllyel elveszik a magyar közösség számára. Ennek érdekében az újszülötteket, az óvodásokat és az iskolakezdőket is megszólítják.
Ennek is köszönhető, hogy a Rákóczi szövetség az idei nyáron közel 30 programot szervezett pedagógusoknak, valamint diákoknak egyaránt.

Címkék#vitorlás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!