Az adatok átírása illetékmentes

2022.07.08. 10:31

Két utca átnevezéséről döntött a testület Siklóson

Zs. K.

Két utcanév megváltoztatásáról döntött tegnap a siklósi képviselő-testület, így a KRESZ-park melletti Asztalos János utcát Park utcának, az id. Kréth Imre utcát pedig Szabó Gyula utcának nevezik át. Id. Kréth Imre a magyar kommunista párt helyi szervezetének megalapítója, párttitkára, Asztalos János pedig a Magyar Kommunista Párt nagykanizsai szervezetének egyik alapítója, 1956. október 23-tól az MDP Budapesti Bizottsága Köztársaság téri épületében lévő ÁVH-s egység egyik parancsnoka volt. Esetükben mérlegelés nélküli névváltoztatást javasolt a testületnek az előterjesztő munkacsoport.

Mint ismert, a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában összefüggésbe hozható közterület elnevezések módosításáról kormányhatározat rendelkezik. Siklós főutcája a Felszabadulás nevet viseli, amely a kommunista diktatúra egyik legfontosabb állami ünnepére, ezzel az önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. Emellett van még a városban Korvin Ottó (Korvin utca), Sallai Imre (Sallai utca), Kállai Éva (Kállai utca) nevére utaló közterület is. Ezekről egyelőre nem hozott döntést a grémium.

Az előterjesztő olyan elnevezéseket javasolt, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak Siklós történelmi hátteréhez, nevezetességeihez, fontos személyekhez vagy az utca jellegzetességhez. Szabó Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész alakította a Siklósi Várban forgatott A Tenkes kapitánya című televíziósorozatban Buga Jakabot. 

Az utcanevek megváltozása miatt – költözéssel nem járó lakcímváltozás esetén – a lakcímkártyát a jó adatokkal a járási hivatal illeték- és térítésmentesen állítja ki, az eredeti bejegyzési időpont változatlanul hagyásával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!