Felelevenítették a hagyományt

2022.07.02. 17:01

Kimosták a szennyes ruhát a Dunában

Szombat délután ismét felelevenítette a Mohácsi Sokacok Olvasóköre, milyen is volt annak idején a „pranje na Dunavu", azaz a mosás a Dunában. Az egyre kedveltebb program részeként idén is készítettek töltött káposztát, természetesen hagyományos módon, cserépedényen.

MW

A tűzgyújtással kezdődtek a programok szombat délután, majd a kör Táncsics Mihály utcai székházától a Sokac-rév felé vette az irányt a menet. Itt az egylet hagyományőrző csoportja az előkészületeket követően hozzáfogott a hagyományos és a mai ember számára igen látványos, de fáradságos mosáshoz.

Forrás: Laufer Lászó

Miután a szennyest tisztára mosták, megkezdődtek a kulturális műsorok is. 

A rendezvényen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága bemutatta a védett dunai szigetek élővilágát és a Fehér Gólya Múzeumot is. A gyerekek pedig játékos természetismereti foglalkozásokon vehettek részt.

Forrás: Laufer László

Este nyolc órakor kezdődik a bál, a zenéről a Glasovi zenekar gondoskodik.

A program nem csak a negyven évesnél fiatalabbaknak jelentett élményt, hiszen ők biztosan nem látták még hogyan is zajlott egykoron a dunai mosás, a náluk idősebbekben pedig szép emlékeket ébresztett a hatvanas években is szinte mindennaposnak számító, fáradtságos munka hangulatának felidézése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!