A csapatot segíti a kutatás

2022.07.04. 11:01

A pécsi egyetemista elsősorban az állapotfelmérésre koncentrál

A Győri Audi ETO KC a világ egyik legjobb női kézilabdacsapata. A felkészülés tudományos hátterének biztosításában nyújthat segítséget a pécsi Balla Dóra Szilvia kutatása.

Kiemelt figyelmet szentel a tehetséggondozásra, az innovatív kutatások és fejlesztések ösztönzésére a győri Széchenyi István Egyetem. E törekvést erősíti, hogy idén az intézmény újabb 31 hallgatója és oktatója nyerte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) ösztöndíját. A hat éve létrehozott ÚNKP több témakörben kiírt ösztöndíjpályázatot foglal magában azzal a céllal, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogassa. 

Az ösztöndíjasok kétnapos konferencián mutatták be az általuk vizsgált témákat, amelyek a győri egyetem képzéseinek teljes spektrumát lefedték a járműipar kihívásaitól a világűrjog kérdéséig, a pedagógiai és sporttudományos kutatásoktól a fenntartható, precíziós gazdálkodásig. 

Az előadók között szerepelt a pécsi Balla Dóra Szilvia, az intézmény Sporttudományi Tanszékének óraadója, illetve mesterképzésben végzős hallgatója is, aki a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapat állapotfelmérésére alapuló kutatásról számolt be. Az egyetem Apáczai Csere János Karán található sportdiagnosztikai laborban több éven keresztül vizsgálták a sportolók fizikai teljesítményét és testalkati adottságait. 

– Kutatásunk átfogó képet ad a csapatnál dolgozó szakemberek számára a játékosok állapotáról, hogy min kell javítani, miként lehet egy szintre hozni az együttes tagjait. Vizsgálatunk kiterjedt a játékosok posztonkénti eltéréseire, testalkati, fizikális különbözőségeire is – magyarázta a fiatal kutató. Mint mondta, a fizikai teljesítőképesség felmérése mellett a sportolók vérképét is analizálták, amiből további hasznos információkat nyertek. A kutatás többek között az edzésmunka összeállításához, az egyéni fejlesztés irányainak kialakításához nyújt tudományos segítséget. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!