Hat hónapért pénzt és pluszpontokat kapnak

2022.07.03. 10:02

Szeptembertől újra elindítja a honvédség a fiatalok részére az Önkéntes Katonai Szolgálatot

Nemsokára kiderülnek a felvételi ponthatárok, ezzel pedig eldől, hogy felvették-e a jelentkezőket az adott felsőoktatási intézménybe. Ha nem nyert felvételt a fiatal, akkor jön a kérdés, hogy mit csináljon a következő felvételiig?

Zs. J.

Ebben a kérdésben nyújt segítséget a Magyar Honvédség, amely egy olyan szolgálati formát indított el (Önkéntes Katonai Szolgálat) tavaly ősszel, ami ugródeszka lehet a felsőoktatásba, hiszen a féléves szolgálatért akár 32, az egyéves szolgálatért pedig 64 többletpont is járhat, és egyben anyagi támogatást is nyújt. A tavaly őszi programba országosan mintegy ötszázan kerültek be, többen azóta is a seregben szolgálnak.

A honvédség szeptember 5-én újra elindítja az Önkéntes Katonai Szolgálatot az ország valamennyi megyéjében, így Baranyában is. Jelentkezni legkésőbb augusztus 15-ig lehet a megyeszékhelyek toborzóirodáiban, Pécsett a Kisfaludy utca 5. szám alatt, illetve az iranyasereg.hu oldalon vagy az [email protected] e-mail-címen.

Mint megtudtuk, a szeptemberi kiképzésre jelentkezők az első két hónapban alapkiképzésen vesznek részt, majd a második, négy hónapos ciklusban több opció közül is választhatnak. Lehetőségük van a lakhelyükhöz közeli tartalékos szervezetnél maradni, átszerződhetnek más szolgálati formára, vagy kérhetik, hogy kiképzésük speciális területen folytatódjon. Amennyiben a jelentkezők a szakkiképzés mellett döntenek, fizetésük a mindenkori minimálbérről a garantált bérminimumra emelkedik, mely jelenleg bruttó 260 ezer forint. Természetesen erre is vonatkozik a 25 év alattiak adómentessége.

A felkészítés alappillére a katonai testnevelés, melyet fizikai állapotfelmérés előz meg. A jelentkezők harcászatot, közelharcot, térképészetet tanulnak, részt vesznek lőkiképzésen. Aki úgy dönt, hogy kipróbálná magát a műveleti feladatokat ellátó csapatnál, ejtőernyős-, búvár- vagy speciálislövész-kiképzést is kaphat.

A program rugalmas, bármikor megszakítható, de újabb hat hónappal meg is lehet hosszabbítani. Aki katonaként szolgálna, dönthet a szerződéses, a műveleti tartalékos vagy a területvédelmi tartalékos szolgálati formák mellett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában