Megdőlt a hőségrekord is

2022.07.04. 18:00

Fellélegezhetünk, hűvösebb napok jönnek

A napok óta tartó kánikula várhatóan a következő időszakban mérséklődik, egy hidegfrontnak köszönhetően.

Zsigmond J.

Fotó: Czinege Melinda

A mostani előrejelzések szerint kedden több helyen alakulhat ki a Dél-Dunántúlon, így Baranyában is, felhőszakadás (rövid idő alatt 25-35 milliméter csapadék), jégeső (3-5 centiméter jég) és viharos (60-80 kilométeres) széllökésre számíthatunk. Ennek hatására a következő napokban 30 fok alá süllyed a levegő hőmérséklete a megyében, vagyis a kánikulától egy időre búcsút vehetünk. A hét második felében szeles, mérsékelten meleg időre van kilátás, sok napsütéssel, kevesebb csapadékkal.

A több mint egy hétig tartó kánikulában számos hőmérsékleti rekord dőlt meg, köztük az is, amelyet korábban Pécs városa tartott. Június utolsó napján Berettyóújfaluban 39,6 fokig melegedett fel a levegő, ezzel megdöntötte az 1950-ben a Pécs-Mecsekalja Repülőtéren mért 38,9 fokos értéket, így új országos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordot jegyezhetünk fel.  

A közel 40 fokos forrósággal együtt nőtt a vízfogyasztás is a megyében. Az idén eddig június 29-én használtuk el a legtöbb vizet Pécsen és környékén: az átlagos 22-23 ezer köbméterhez képest több mint 28 ezer, vagyis 28 millió liternyit. A Tettye Forrásház Zrt. közlése szerint csak júniusban több víz fogyott, mint amennyi Magyarország teljes éves sörfogyasztása – 689 millió liternyi. A meleg időben több baranyai városban - Pécs, Kozármisleny, Sásd - permetkapukat állítottak fel, hogy ezzel is elviselhetőbbé tegyék a hőséget. 

Sok munkájuk volt a mentősöknek

A tartós kánikula sok munkát adott a mentősöknek is. Baranya megyében a hőségriadó alatt átlagosan tíz százalékkal nőtt a mentőhívások száma. A megnövekedett esetszámot zömében közterületi vagy otthoni rosszullétek eredményezték. Mint a mentőszolgálat sajtóosztályától megtudtuk, a kánikulában a gyermekek, idősek és a szív-érrendszeri betegek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!