Királyi kötődés

2022.07.12. 13:31

Szent László a kapocs a települések számára

Fotó: Pasztorek József

A baranyai település volt a múlt hét végén megrendezett Kárpát-medencei Szentlászló nevű települések találkozójának házigazdája. 

A huszonhatodik alkalommal megtartott találkozó ötlete még a délszláv háború idején fogalmazódott meg Vácszentlászló és Pusztaszentlászló polgármestereinek fejében, elindítva a horvátországi Szentlászló (Laslovo) település lakóinak megsegítését célzó akciót. Ez később a települések találkozójává nőtte ki magát, s 2007 után másodszor is a baranyai falu lett a helyszín. 

A már korábban átadott Szent László szobor után most egy olyan emlékművet is avattak, mely a történelmi Magyarország összes Szent Lászlóról elnevezett települését térképszerűen összesíti. – László király alakja mai napig határozottságot, bátorságot és erőt sugároz, s uralkodása alatt hazánk virágkorát élte – mondta a házigazda település polgármestere, Pasztorek Zoltán. – A mai világban is sokat meríthetünk az ő történetéből, s egyben felelősség is számunkra, hogy továbbadjuk az emlékezetét – tette hozzá a közösségvezető. 

Forrás: Pasztorek József

A találkozó programjába a helyi lakosság is bekapcsolódott, az iskolások, óvodások műsorral is készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!