Fő a takarékosság

2022.07.23. 20:00

Megéri a drágább izzókat beszerezni

Napok óta mást sem hallani, mint hogy mindenki csak panaszkodik a rezsiköltségek emelkedésére ahelyett, hogy arról szólna a diskurzus, hogy ki, mivel tudná csökkenteni a fogyasztását. Márpedig az ehhez vezető út első lépése a háztartások összes villanykörtéjének a lecserélése lehet. Utánajártunk a különböző típusú izzók villanyszámlára gyakorolt hatásának.

Radnai Balázs

Fotó: Shutterstock

Még bő egy hét van hátra a lakossági energiaárak emelkedéséig, így most még érdemes lecserélni azokat a hagyományos nagy fogyasztású régimódi villanykörtéket, melyek az új árak mellett horror csekkeket eredményezhetnek augusztus végére. Nem is gondolná az ember, hogy egy jó helyre felszerelt mozgásérzékelő lámpával és egy energiatakarékos izzóval mennyit lehet megspórolni, nem csak éves, de akár havi szinten is, hiszen az átlagfogyasztók villanyszámlájának nagyjából a negyedét a világítás teszi ki.

Rendben cseréljünk hát izzót, de melyik típus az amivel a legjobban járhatunk anyagilag?

A hagyományos villanykörtéket nem véletlenül tiltotta be az Európai Unió már hosszú évekkel ezelőtt. A villamos energia 90 százalékát hőtermelésre fordítja és csak 10 százaléknyi áram hasznosul a világításban.

Az energiatakarékos izzók már egy sokkal költséghatékonyabb megoldást kínálnak a világításra, ám számos egészségkárosító hatásuk mellett használatuk kifejezetten veszélyes, a bennük felhasznált higany és a szemre ártalmas vibrálása miatt, ugyanakkor élettartamuk tízszerese a hagyományos klasszikus villanykörtékkel szemben.

Ára miatt a legdrágább, hosszabb távon mégis a leginkább megtérülő befektetés, ha az otthonunkban minél több világítótestet LED-es (világító dióda) fényforrással látunk el, aminek fogyasztása 85 százalékkal kevesebb a hagyományos izzókénál, ráadásul átlagosan húsz éves élettartama miatt megéri kifizetni azt a jelentős többletköltséget, amit ki kell érte fizetni a kasszánál.

A Magyar Villamos Művek számításai szerint ha egy átlagos háztartásban - ahol csak hagyományos izzók vannak – mindent LED-es izzókra cserélnek, úgy összességében 22 százalékkal csökken a havi energiafelhasználás.

Ráadásul a legújabb modern LED-es izzókat már távirányítóval is lehet szabályozni, amelyen amellett, hogy akár különböző hangulatos színeket varázsolhatunk otthonunkba, adott esetben a fényerőből is visszavehetünk, még kisebbre fogva a pillanatnyi fogyasztásunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!