Az ősi gyógynövény ma is hat

2022.07.02. 19:01

Megteltek az apró tasakok illatos levendulával

MW

Levendulaszüretet hirdetett az aranyosgadányi önkormányzat szombat délutánra, ennek keretében a Kossuth Lajos utca és a Petőfi Sándor utca közötti területen, a halastó melletti ültetvényen szedhették tasakokba a résztvevők  az illatos virágokat. Kedvükre fényképezkedhettek is az érdeklődők, amatőr és profi képek témájául, hátteréül egyaránt szolgált a lila levendulatenger. Mi sem jelzi jobban, hogy a szervezők mindenre gondoltak, egy fehér biciklivel, mint különleges látványelem  is készültek.

Vasárnap búcsút tartanak, a Szent László tiszteletére szentelt kápolnában délután négykor ünnepi szentmisét mutat be Dohány Zoltán atya. Ennek keretében az idén termelt levendula megáldására is sor kerül. Ezt követően a kápolna melletti teremben levendulás ételek kóstolójára is várják az érdeklődőket, akik a többi között levendulával ízesített süteményeket és szörpöt is ízlelhetnek.

Mint a polgármester, Csurgyókné Praks Anita elmondta, a településen már több éve folyik levendulatermelés. Az ideihez hasonló, nyilvános szüretet tavaly szerveztek először. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, illatos és egészségügyi szempontból is jótékony hatású, apró lila virágokat először kiszárítják, majd értékesítik a környező településeken, illetve különböző díszeket és illatbuzogányokat is készítenek belőlük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!