Csak óvatosan!

2022.07.23. 12:20

Nem vizsgáztak kitűnőre a napszemüvegek

A napszemüveg napjainkban ugyanolyan fontos kiegészítője az öltözetnek, mint egy táska vagy egy szép cipő. Rengeteg márkával lehet találkozni az optikákban, üzletekben. Viselése azonban nem csak esztétikai szempontok miatt lehet fontos: sokkal lényegesebb, hogy az UV-sugárzás ellen is tökéletesen véd egy jó napszemüveg, amivel számos szemészeti probléma kialakulását megelőzhetjük.

Forrás: pixabay.com

A napszemüvegnek alkalmasnak kell lennie a káros ultraibolya sugarak visszaverésére, elnyelésére is. A napszemüvegeket a fogyasztóvédelem minden évben ellenőrzi – idén több hibát is találtak az Igazságügyi Minisztérium Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium mérnökei a vizsgált termékek esetében. 

Az alacsonyabb árfekvésű napszemüvegeket vették górcső alá – tíz felnőtteknek és tíz gyermekeknek való darabot ellenőriztek a szerkezeti kialakítás, a lencse megfelelősége, a fényáteresztés és az UV-szűrés szempontjából. – Az érintett termékek negyede, húszból öt volt kifogásolható – közölte a szaktárca. 

Ezek az eredmények rosszabbak a tavalyinál: akkor a szintén húsz ellenőrzött szemüveg mindegyikének UV-szűrése megfelelt a címkén vállalt 100 százalékos értéknek. 

Vásárlásakor kiemelten fontos a megfontoltság: figyelmesen meg kell nézni a mellékelt tájékoztató címkét, és a blokkot is őrizzük meg, hogy reklamáció esetén igazolni tudjuk a vásárlás tényét, helyét, idejét. 

Fontos, hogy a napszemüveg keretén vagy címkéjen legyen feltüntetve a szűrési kategória (0–4-ig). – A 4. kategóriába tartozó napszemüvegek veszélyesek lehetnek gépjármű vezetésénél – hangsúlyozza a szaktárca. 

Fontos tudni azt is, hogy teljes UV-védelmet csak a „100% UV Protection”, „UV 400”, „teljes UV védelem” jelölésű napszemüvegek biztosítanak. 
Éles szélek, kiálló pontok, amelyek sérülést okozhatnak, semmi esetre ne legyenek a terméken és a lencséjén se legyen olyan sérülés, anyaghiba, ami ronthatja a látást. A színezett lencséknek pedig fontos kritériuma, hogy minél kevésbé változtassák meg a természetes színharmóniát. 

Képünk illusztráció. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!