Védekezésre fel!

2022.07.13. 20:01

Nyakunkon az újabb koronavírus-hullám

Új hullám érkezett – figyelmeztet közösségi oldalán Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológia Nemzeti Laboratóriumának munkatársa. A szakember hangsúlyozza, hogy aki még nem tette meg, vegye fel a harmadik koronavírus elleni vakcinát, az idősek és a krónikus betegek a negyediket is.

Fotó: Löffler Péter

Az elmúlt néhány hónapban kevesebb szó eset a koronavírusról, hiszen az oltásoknak köszönhetően sikerült visszaszorítani járványt, azonban a nemzetközi tapasztalok azt mutatják, hogy nyakunkon az újabb hullám. 

– Tisztán körvonalazódik egy ideje az úgynevezett BA.4 és BA.5 variánsok által indított nyári hullám Európában. Az első tapasztalatok már megérkeztek, nálunk pedig épp felívelőben vannak az esetszámok, így ideje kicsit elemezni a helyzetünket – hívta fel a figyelmet bejegyzésében Kemenesi Gábor. – Már a korai tudományos adatok megmutatták, hogy az omicron és eddigi variánsai ellen a három oltás tornássza fel megfelelő szintre a védelmünket – megfelelő szintre, hogy a súlyos állapotot és kórházat nagy eséllyel megússzuk, így aki továbbra is két vakcinával él, gyorsan kövesse az eseményeket egy harmadikkal – írta. 

A szakember arra is kitért, hogy mit csinálnak az újabb és újabb variánsok, amiért új hullám tud indulni. 

– A vírus, mivel jelentős mértékben hagyjuk terjedni a világban és az átoltottság sem megfelelő a legtöbb szegény országban, jóval gyorsabban képes újabb és újabb variánsok kitermelésére, mint vártuk – magyarázta Kemenesi. – A legfőbb tulajdonságuk, hogy rendre rálicitálva elődjeikre, kissé jobban kikerülik az első védvonalnak számító, leegyszerűsítve leginkább a fertőzés elleni védelmet szolgáló úgynevezett neutralizáló antitestjeink nyújtotta védelmet. Ez annak köszönhető, hogy a tüskefehérje megfelelő helyein mutációkat halmoznak fel, ez emellett genetikai értelemben is kissé elkülöníti elődjeiktől, ilyenkor kapnak új számot a variánsok.

Kemenesi kiemelte az egyéni felelősségét is: – Ahhoz, hogy a rövid és hosszútávú hatásokat mérsékeljük elővigyázatosnak kell lenni. Sokan az intézkedések hallatán továbbra is a végső megoldásnak számító lezárásra asszociálnak, holott a kezünkben lévő egyszerű és hatékony eszközökkel a működésünk folyamatos biztosítása mellett is minimalizálhatóak a vírus káros hatásai. Ezek: maszk – jókor jó helyen, vakcinák – megfelelő dózisban és megfelelő időzítésben, zárt terek ventillációja, tesztelés.

Kemenesi hozzátette azt is, hogy továbbra sem érdemes a vírust elkapni, hiszen ezernyi kérdés maradt megválaszolatlan a vírus működésére, főként a long-covid (elhúzódó covid) jellegére és hatásaira vonatkozóan. 

– Ráadásul korábbi fertőzés, a vakcinával együtt sem nyújt az újrafertőződés ellen védelmet, a vírus előbbiekben ismertetett változásai miatt, tehát a fertőzés elleni védelem – például a maszk – mindenki számára fontos! – hangsúlyozta a virológus. 

Új vakcinákra van szükség 

– Már klinikai fázisban vannak a második generációs COVID-19 vakcinák – árulta el Kemenesi Gábor. – Többféle megoldás született, de a lényeg, hogy lekövetve a vírus evolúcióját az eredeti Wuhan-törzs, Omicron-ra történő cseréjével vagy egy Omicron komponens bevezetésével hatékonyabb antitestes immunitást váltanak ki az újabban cirkuláló variánsok ellen, azaz jobban ellensúlyozható az újabb és újabb variánsok jobb terjedése. Fontos újra megjegyezni, hogy a megfelelő dózisban felvett vakcinák továbbra is jól védenek a kórházi kezelés és súlyos állapot ellen, de a mostani jelenség hátterében álló, fertőzés elleni védelem kikerülésével lépést kell tartani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!