Szavazhatunk az Év Fájára

2022.07.04. 15:30

A Hétágfa Tanösvény galagonyái bejutottak a döntőbe

Az idén a Hétágfa Liget galagonyafái kerültek az Ökotárs Alapítvány által idén is meghirdetett az Év Fája verseny döntőjébe.

Zs. K.

A vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresték a szervezők, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá például egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. 

A baranyai döntős fát, illetve galagonyafákat a Hétágfa Egyesület jelölte. A galagonya általában 2-4 méter magas cserje, ritkábban kisebb fa. Ezek a Kistótfaluban lévő fácska feltehetően közel 100 éves. Az egybibés galagonyák azonban 8-10 méteres magasságukkal igazán különlegesek, mondhatni ritkaságok. Tavasszal hófehér virágai rikítanak a napfényben, ősszel pedig terméstől roskadozó vöröslő ágai színesítik a tájat. A galagonyák környéke a Hétágfa Tanösvény egyik fontos állomása. 

A természeti elemekre felfűzött állomások (Föld, Víz, Fa, Levegő, Tűz) közül a Föld állomás található a fák tövében, ahol egy földbe vájt körkanapén pihenhetnek meg a túrázók, egyúttal átélhetik, milyen szó szerint a föld szintjéről szemlélni a világot. Legyen szó mesét hallgató vagy játékot játszó óvodásokról, életerős felnőttekről vagy aktív nyugdíjasokról, mindannyian átadják magukat a galagonyák árnyékának és a föld megnyugtató kisugárzásának ezen a helyen. S mivel a galagonya leginkább a gyógyhatásáról ismert, az egyesület így is ajánlja: Vedd a szívedre! – hiszen szíverősítő hatása teaként, salátaként, de ágyas pálinkaként is érvényesül.

A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket. Ezek vesznek részt a nyilvános döntőben, melyben a  legtöbb közönségszavazatot elérő fa nyeri az Év Fája címet. A döntősök közt emellett már ott rejtőzik a Hős Fa cím nyertese is, és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa, de arra, hogy mely fák kapják ezeket, csak a közönségszavazás után derül fény. A szavazatát  október 1-ig bárki leadhatja az evfaja.hu weboldalon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!