Az egyetemi élet

2022.07.01. 11:49

Újra geográfus dékán a TTK élén: Dr. Trócsányi András karunk új vezetője

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora 2026. június 30. napjáig szóló megbízatással a jubiláló Természettudományi Kar dékáni feladatainak ellátásával a Földrajzi és Földtudományi Intézet tanszékvezető egyetemi docensét, Dr. Trócsányi Andrást bízta meg.

A földrajzos közösségnek aligha kell bemutatni Trócsányi dékán urat, aki a Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék vezetőjeként dolgozik intézetünkben, hallgatóink a társadalom- és gazdaságföldrajzi előadásokon keresztül ismerhetik elsősorban, amelyeken mind nagyon sokat tanulhattunk az autóipar földrajzáról. Mondhatjuk, hogy új dékánunk a földrajzi determináció áldozata: jelenlegi munkahelye légvonalban nagyjából kétszáz (a dékáni iroda inkább csak száz) méterre van attól a lakástól, ahol gyerek- és kamaszkorát töltötte. Sőt, geoinformatikai kutatócsoportunk megállapította, hogy rajzolható Pécs térképére egy olyan, mindössze 1200 méteres sugarú kör, amely lefedi összes volt és jelenlegi lakhelyét és az egyetemünket is. Aligha kerülhette el ilyen körülmények között azt, hogy egyetemi ember váljon belőle.

Erről ne maradj le:

 

Angol-földrajz szakos tanárként akkor induló doktori programunk legendás első évfolyamába nyert felvételt és büszkén vallotta és vallja magát Tóth József néhai professzorunk tanítványának. Az évek során kulturális földrajzzal, a társadalomföldrajz határterületeivel és persze településföldrajzzal foglalkozott, sokan ismerik a hazai urbanizációval, a várossá nyilvánításokkal kapcsolatos elméleti és gyakorlati munkásságát. Az elmúlt évtizedet már dékánhelyettesként szolgálta végig, időben változó módon kommunikációért, külkapcsolatokért, oktatásért viselve felelősséget. Olyan időszakban foglalja most el a dékáni széket, amit aligha lehet majd utólag is akár „boldog békeidőknek” nevezni, szerepvállalását elsősorban az a késztetés motiválta, hogy a megkezdett munkát a helyesnek vélt irányba és módon folytathassa.

Mit várhatunk a Tóth professzor 1997-es rektori kinevezése óta első geográfus-dékántól? Őt közelről ismerve a helyesírási és esztétikai hibák könyörtelen üldözését és a kari gépjármű-flotta dinamikus bővítését…. kicsit komolyabban: hallgatóbarát attitűdöt, a kar szolgáltató-jellegének megerősítését, a korszerű menedzsment néhány elemének meghonosítását a vezetésben és konfliktushelyzetben olyan megoldások szisztematikus keresését, amelyek minden érintettnek elfogadhatók. Kissé felbolydult, a választásban megosztott kart vesz át, de habitusában kiválóan alkalmas arra, hogy ezeket az ellentéteket kisimítsa.

Munkájához intézetünk erőt, eltökéltséget, egészséget kíván!" - olvasható a Földrajzi és Földtudományi Intézet honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!