Erőre kap a kánikula

2022.07.19. 07:01

Újra nagyon forró napokra készülhetünk ezen a héten

Afrikai hőség árasztja el a következő napokban a Kárpát-medencét, így a hét közepétől visszatér a kánikula. Bőséges csapadék az elkövetkező időszakban nem várható, így marad az aszályos időszak.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

„A legalját már elértük, a következő napokban erőteljes felmelegedés kezdődik” – ezzel a mondattal kezdte videóüzenetét Vaszkó András Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa, aki hozzátette, hogy míg az érkező hőségről szólnak a hírek, addig szépen sunyiban hétfő reggel megdőlt az országos hidegrekord Zabarban, ahol egészen 5,4 fokig csökkent a hőmérséklet. 

A meteorológus előjelzése szerint a következő napokban nyugat felől egyre melegebb levegő érkezik Magyarország felé. Az afrikai hőség már a nyugati országokban tombol, Spanyolország, Portugália, Franciaország területén néhol a negyven fokot is átlépte már, és kedden eléri Németországot, illetve lassan a Kárpát-medence felé tolódik, így szerdától átlagban 35–37 fok csúcshőmérsékletekre számíthatunk.

A kánikula most tartósnak mutatkozik, igaz csütörtökön északról egy hidegfront érkezik, ami elszórtan főleg északon hoz egy kis csapadékot, de nagyobb esőre nem lehet számítani, és a távolabbi kilátás sem kecsegtet bőséges csapadékkal, így marad az aszályos időszak. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a napokban közleményt adott ki arról, hogy szélesebb körben terjed az a minden alapot nélkülöző hír, hogy a jégkármérséklő rendszer felelős a főleg Kelet-Magyarországot sújtó aszályért. Mint írták, a boszorkányüldözés a hetekben egyre súlyosabbá vált, egyesek attól sem riadtak vissza, hogy halálosan megfenyegessék a rendszer generátorkezelőit.

Nagyon durva személyes, írásos, névtelen leveles, illetve telefonos fenyegetéseket kaptak a generátorkezelők. Például volt olyan eset, mikor a családját is megfenyegették, de olyan is megesett, hogy egy nagyobb társaság személyesen fenyegette meg a kezelőt és a rendőrségnek is közbe kellett lépni. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kitért rá, hogy hazánkban időnként fellépő szárazság, aszály hozzátartozik Magyarország éghajlatához, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben jelentősen melegebbé váltak a nyári hónapok, a több és intenzívebb hőhullám pedig erősíti az aszályhajlamot nemcsak az Alföldön, hanem az ország számos területén, így Baranyában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!