Gondolni kell a télre

2022.08.02. 17:14

Ajánlott már most felvenni a kapcsolatot a kéményseprőkkel

Jóllehet még a nyárnak sincs vége, de már gondolni kell a télre – ajánlott már most felvenni a kapcsolatot a kéményseprőkkel, hogy elvégezzék az aktuális ingyenes ellenőrzést.

Wald Kata

Fotó: Berán Dániel

Jóllehet a hivatalos fűtési szezon is csak másfél hónap múlva kezdődik, mégis gondolni kell a télre – ajánlott már most felvenni a kapcsolatot a kéményseprőkkel, hogy elvégezzék az ingyenes ellenőrzést. A katasztrófavédelem hangsúlyozza, nem érdemes megvárni az őszt az időpontfoglalással, a nyári időszakban ugyanis gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a szakemberek fogadására. Ha nincs semmilyen probléma, egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése mindössze harminc percet vesz igénybe.

Mint ismeretes, a kéményseprők már nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánszemélyeknek a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. Gázos fűtés esetén a kéményeket kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalommal javasolt szakemberre megnézetni. Nagyon fontos, hogy ezek az ellenőrzések ne maradjanak el, hiszen a katasztrófavédők adatai szerint minden hatodik lakástűz kéményben keletkezik, aminek leggyakoribb oka, hogy a füstelvezető nincs megfelelően kitisztítva, a belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. 

– Fontos tudni, hogy a családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése már nem opció, hanem kötelesség. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők. Azokba a társasházi lakásokba, ahová gazdálkodó szervezetet van bejegyezve, a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész összeget, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell megtéríteni - hangsúlyozza a katasztrófavédelem. 

Telefonon és online is kérhető időpont

Lakhelytől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes ellenőrzést. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetni. Időpontot ugyanezen a felületen lehet foglalni, de ha valaki jobban szereti telefonon intézni az ügyeit, a 1818-as telefonszám tárcsázásával megrendelheti a munkát, a katasztrófavédelem tájékoztatója szerint. A kéményseprés elvégzéséről és az eredményről minden esetben tanúsítvány készül, ennek egy példánya az ügyfelet illeti.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!